Mainos

Nyt se on laskettu – omaishoitajien arvo on miljardeja euroja

Ilman omaishoitajia maa nimeltä Suomi olisi pahassa pulassa.

Yksi omaishoitaja lisää – yksi palvelutalo- tai laitospaikka vähemmän. Näin yksinkertaistaen voisi sanoa, että jokainen omaishoitajaksi ryhtyvä aiheuttaa kunnantalolla tuuletusrefleksin. Ainakin talousosastolla. Onko kuitenkaan näin?

Omaishoitajuutta ylistetään, mutta sen arvo on ollut arvioiden varassa. Nyt se on laskettu Kelan tutkimusosastolla. Kyse on miljardipotista.

– Omaishoito säästää vuosittain 2,8 miljardia euroa ikääntyneiden palvelumenoja. Tämä liki kolmen miljardin euron säästö tarkoittaa, että ilman omaisten apua ikääntyneiden palvelumenot olisivat kaksinkertaiset, sanoo väitöskirjan aiheesta tehnyt Kelan tutkija Sari Kehusmaa.

Suomalaiset hoitavat eniten Euroopassa

Ikääntyneiden sosiaalimenot, eli muun muassa asumismenot, ovat kokonaisuudessaan yli kaksi miljardia euroa vuodessa (luku vuodelta 2010). Ilman omaishoitajia nämä menot olisivat miltei viisi miljardia euroa. Kansantalous paukkuisi pahasti.

Tutkijalle tulos oli kova yllätys. Mutta ihmettelyä herättää varmasti myös tämä:

– Oli todella yllätys, että suomalaiset hoitavat itse eniten omaisiaan Euroopassa.

Kunnissa harjoitetaan alibudjetointia

Luulisi siis, että kunnanisät huhuilisivat tulevia omaishoitajia toreilta pelastamaan kalseita talousarvioita. Mutta rahat ovat tiukassa, myös omaishoitajille.

– Kunnilla on viime vuosina ollut tapana alimitoittaa omaishoidon tuen määrärahat, toteaa Kehusmaa.

Mikä järki?

– Vaikka nämä omaishoidon tuen määrärahat alimitoitetaan, niin todennäköisesti omaiset hoitavat silti läheisiään. 

Espoossa tämä on arkea.

– Vain pieni osa omaishoitajista saa tukea. Meillä on todella tiukat kriteerit tuen saamiseksi. Kun vertaillaan kymmentä suurinta kaupunkia, Espoossa on ehdottomasti matalin omaishoidon tuen kattavuus, sanoo Espoon ja Kauniaisten omaishoitajien toiminnanjohtaja Kristiina Mustakallio

Tämä tarkoittaa pelkistettynä, että Espoon omaishoitajista pienempi joukko saa omaishoidon tukea kuin muissa suurissa kaupungeissa. Omaiset hoitavat, tuella tai ilman. 

"Tuki lakisääteiseksi"

Omaishoidettavia heikkokuntoisia ikäihmisiä Suomessa on noin 140 000. Näistä kuutisenkymmenentuhannen hoito on sitovaa ja raskasta, mutta kolmannes heidän omaishoitajistaan ei saa tukea. Tutkija esittää heille lakisääteistä omaishoidon tukea.

– Omaishoitajien tukeminen vaikuttaa halukkuuteen ryhtyä omaishoitajaksi ja toisaalta siihen, että omaishoitaja jaksaa hoitotyötään. Tuki pitäisi saada riittävän monelle. 

Hän näkee nykyjärjestelmässä riskin. 

– Suuret ikäluokat vanhenevat. Jos käy niin, että omaishoidon määrä vähenee, tuleva hoitomenojen kasvuvauhti kiihtyy. On olemassa riski, että myös Suomessa harmaa talous hoivatyössä yleistyy, jos kotiin saatavia palveluja leikataan ja omaishoidon tukeminen virallisena systemaattisesti alimitoitetaan. 

Omaishoidon hoitopalkkioita maksettiin vajaa 162 miljoonaa euroa vuonna 2011. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.