Mainos

Nyt rymisee jo Suomessa: IT-alan keskusliitto haukkuu piratismilakiesitystä

Viime viikolla verkossa protestoitiin laajasti Yhdysvaloissa ehdotettua piratismilakiesitystä. Tuolloin mm. Wikipedia sulki protestiksi englanninkieliset sivunsa vuorokaudeksi.

Nyt rymisee Suomessa: Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry kritisoi tekijänoikeustoimikunnan mietintöä piratismin kitkemiseksi verkosta.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle luovutettu mietintö sisältää esityksen tekijänoikeuslain muuttamisesta niin, että tuomioistuin voisi tekijänoikeuden haltijoiden hakemuksesta velvoittaa operaattoreita ottamaan käyttöön teknisiä estomekanismeja.

Kyseisillä mekanismeilla estettäisiin asiakkaiden pääsy sellaisille verkkosivuille, joissa on hakijan määrityksen mukaan tekijänoikeuksia loukkaavaa aineistoa.

"Puutteellisesti valmisteltu esitys"

Suomalaisen ICT-alan edunvalvojana ja yhteistyöjärjestönä toimiva FiCom toteaa tiedotteessaan, että internet-estot ovat väärä keino puuttua piratismiin. Liitto kertoo jättäneensä estomekanismeja koskevaan esitykseen eriävän mielipiteen.

- Esitys on valmisteltu puutteellisesti ja virheellisesti ja se ottaa huomioon vain tekijänoikeuksien haltijoiden näkökulman. Toteutuessaan se johtaisi sekä viranomaisia että kansallisia tuomioistuimia sitovaan EU-oikeuden vastaiseen lopputulokseen, todetaan tiedotteessa.

FiComin mukaan tekijänoikeuksien loukkaus on tuomittavaa, mutta estotoimenpiteet eivät ole ratkaisu ongelmaan.

- Esimerkiksi The Pirate Bay -sivustoa koskeva estopäätös on nostanut esiin useita kysymyksiä ja käytännön ongelmia. Voidaanko Suomessa estää pääsy YouTubeen, jossa on varmasti sisältöjä ilman oikeudenhaltijoiden lupaa? Miten varmistetaan, että estotoimien kohteeksi ei joudu viattomia osapuolia?

Liiton mukaan ongelmiin tulee puuttua niiden lähteellä. Myös poliisin verkkotoiminnan tehostaminen ja kansainvälinen yhteistyö kanteiden nostamiseksi laittoman toiminnan sijaintimaissa ovat FiComin mielestä kannatettavia keinoja.

Internetin avoimuus vaarassa

Tiedotteessa huomautetaan myös, että tietoliikenteeseen kohdistuvat pysyvät estot tulevat johtamaan teknisiin ongelmiin ja arvaamattomiin seurauksiin. Lisäksi ne vaarantavat käyttäjien oikeuksia ja internetin avoimuutta.

- Tekijänoikeustoimikunnan esitykseen sisältyvä IP-esto tarkoittaa puuttumista niihin perusperiaatteisiin, joiden varaan koko internetverkon toiminta on rakennettu. IP-estot voidaan luonteeltaan ja vakavuusasteeltaan rinnastaa valtakunnallisen poikkeustilan perusteella tehtäviin viestiliikenteen rajoituksiin.

Estot helposti kierrettävissä

Ficom toteaa lisäksi, että nettipiratismin tapauksessa estotoimenpiteet on helposti kierrettävissä ilman erityisosaamista. Netissä oleva laillinen ja laiton materiaali on löydettävissä ja ladattavissa useita eri reittejä pitkin.

Liiton mielestä tehokkain tapa taistella nettipiratismia vastaan on kehittää laillisia, laadukkaita ja helppokäyttöisiä palveluja

-Estotoimenpiteiden tie on väärä tie, joka voi pahimmillaan johtaa sananvapautta loukkaavaan sensuuriin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.