Nyt puhuvat miehet

Kuva: futureimagebank.com

Kun 14 suomalaista mieskirjailijaa sai tehtäväkseen kirjoittaa miehen rakkaudesta, mikä oli lopputulos? Ei, ei tullut pornoa, vaan yllättävän sovinnaisia kertomuksia rakastamisen vaikeudesta.

Juuri julkaistu novelliantologia Miehen rakkaus kuvaa 14 novellin voimin sitä, mitä suomalainen mies ajattelee rakkaudesta ja naisista. Novelleista vastaa nimekäs kirjailijakaarti Hannu Raittilasta ja Tomi KontiostaRiku Korhoseen ja Matti Rönkään. Kirjan toinen toimittaja, kirjailija Jarkko Tontti paljastaa novellien yllättäneen hänet itsensäkin.

– Odotin ja pelkäsinkin pornahtavampaa lopputulosta, mutta ei, kasassa on kauniita tekstejä rakkaudesta. Eiväthän miehet tosin rakkaudesta avoimesti puhu, vaan käyttävät kiertoilmaisuja, vihjailevat ja antavat ymmärtää. Siitä syystä tämä kirja ei ole lukijalle helppo suupala.

Antologia sai alkunsa onnellisten tähtien alla, kun Jarkko Tontti ja kirjan toinen toimittaja Armas Alvari ideoivat miesten vastinetta naisten tunteita tuulettaneelle 2000-luvun Decameronelle vuosi sitten. Miehet meuhkasivat ideallaan baarissa niin äänekkäästi, että viereisessä pöydässä istunut kustannustoimittaja osti suunnitelman saman tien.

– Joskus käy näin. Mutta kyllä tällaiselle kirjalle on tilaustakin, on aika saada esiin miesnäkökulmaa tunteista käytävään keskusteluun. Naiset ovat aiemmin hallinneet tätä kenttää, mutta nyt saadaan kuuluville toinenkin ääni.

Iätön rakkaus

Dekkarikirjailijana ja uutisankkurina tunnettu Matti Rönkä sanoo liittyneensä antologian kirjailijajoukkoon mairiteltuna siitä, että kelpasi korkean profiilin ryhmään. Romaanimuotoa suosiva Rönkä suhtautui novellin kirjoittamiseen oppimisen kannalta. Muotoakin tärkeämmäksi kohosi kuitenkin novellin sanoma.

– Halusin kirjoittaa epätavallisesta ja vähän esillä olleesta näkökulmasta. Miehen rakkaus mielletään usein nuorten miesten reviiriksi, joten siksi valitsin päähenkilöksi ikääntyneen miehen. Tekstiin halusin siivilöidä hänen ihmettelyään rakkauden suhteen ja toisaalta sitä, miten tärkeää jokaisen on tuntea olevansa suhteessa tarpeellinen ja rakastettu.

Rönkä korostaa tekstillään jokaisen oikeutta rakkauteen, iästä riippumatta. Hän sanookin panneensa huolestuneena merkille nuorten miesten röyhkeän suhtautumisen ihmissuhteisiin.

– Minua arveluttaa se, miten nuoret miehet käyttäytyvät nykyään naisia kohtaan. He ovat halpamaisia. En tiedä millainen rooli tässä on Big Brotherin kaltaisilla tosi-tv -ohjelmilla, mutta olen huolissani. En tosin ole varma, missä määrin tämä on keski-ikäisen miehen moralisointia ja tyypillistä nuoremman sukupolven syyttelyä. Toivottavasti olen huomiossani väärässä, Rönkä pohtii.

Sovinnaiset miehet

Miehen rakkaus nostaa esille myös muita teemoja, kuten miehen ikäkriisin, parisuhteen väljähtymisen, mustasukkaisuuden. Teksti tarjoilee läpileikkauksen suomalaisen miehen mielenmaisemasta, mutta rajoitetusti.

– Ei tämä piirrä täydellistä kuvaa miehen todellisuudesta, kyllä siihen liittyy paljon myös lätkää, formuloita ja oluttuoppejakin. Ehkä kokoelma on opaskirja siihen, mitä miehen mielessä olisi hyvä liikkua enemmän – rakkautta, Jarkko Tontti tunnelmoi.

Antologian näkökulmaa voi aiheellisesti syyttää myös ahtaaksi, sillä kokonaisuudesta jäi pois olennaisia tekstejä.

– Kyllä tämä aika perinteinen kuvaus on miehen suhteesta naiseen. Rakkautta voisi käsitellä laajemmin eri näkökulmista, mutta me teimme tällaisen rajauksen. Se tosin harmittaa, ettei antologiasta löydy yhtään homorakkauden kuvausta. Sellainen oli tulossa, mutta Pentti Holappa joutui valitettavasti vetäytymään hankkeesta.

Myös Matti Rönkä sanoo yllättyneensä kokoelman sovinnaisuudesta.

– Ehkä kirjan vallankumouksellisuus on siinä, että se ei ole vallankumouksellinen. Miehet puhuvat rakkaudesta pitkälti samaan tapaan kuin naisetkin. Yllätys!

Lue myös:

    Uusimmat