Mainos

Nyt puhuvat Kauhajoen uhrien omaiset

Kauhajoen koulutragediassa kuolleiden omaiset keräävät voimia ensi viikolla alkavaan oikeudenkäyntiin. Tapahtumista on kulunut vuosi ja kaksi kuukautta.

Keskiviikkoiltana MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa lapsensa menettäneet isä ja kaksi äitiä kertoivat, miten he yrittävät selviytyä elämässä eteenpäin surun ja ahdistuksen keskellä.

- Minulle on ollut hyvin vaikeaa hyväksyä, että vainajat häpäistiin polttamalla ne aivan tunnistamattomaan tilaan. Se on ollut järjestelmällistä teloitusta kaikkien vainajien osalta, kertoo 21-vuotiaan poikansa menettänyt Jarmo Koskinen.

Koskinen ei halunnut terapiaa, mutta monille siitä on ollut apua. Yli-Mannilan perhe menetti Kauhajoella 26-vuotiaan Tuulian. Koko perhe on käynyt terapiassa, silti alkuvaiheessa apu tuntui riittämättömältä. Nuorimmat tytöt pääsivät terapiaan vasta kuukausien odottelun jälkeen

- Se meni ristiin, kun toinen luuli, että ne ovat ottaneet yhteyttä ja toinen luuli, että toinen on ottanut yhteyttä. Kukaan ei ollut ottanut yhteyttä, perheen äiti Mervi Yli-Mannila kertoo.

Omaiset ovat joutuneet taistelemaan muun muassa hautajaisiin liittyvissä asioissa. 20-vuotiaan tyttärensä Niinan menettänyt äiti kertoo, että valtiokonttori ei hyväksynyt kaikkia hautajaiskuluja. Ne olivat olleet liian isot.

- Ihmisten myötätunto oli valtavaa ja he halusivat osallistua hautajaisiin. Ei meille tullut mieleenkään, että meidän lapsi saateltaisiin hautaan vaan kaikessa hiljaisuudessa. Ne olivat Niinalle viimeiset juhlat, hän ei tullut koskaan saamaan omia häitä, Taina Rantala kuvaa.

Omaisten keskinäinen yhteydenpito on auttanut eteenpäin. Ensi viikolla he tukeutuvat jälleen toisiinsa, kun koulusurmien käsittely alkaa oikeudessa.

Kaikkien yhdeksän nuoren sekä surmansa saaneen opettajan omaiset aikovat osallistua oikeudenkäyntiin. He vaativat valtiolta vahingonkorvauksia sekä Matti Saarelle aseen jättäneelle poliisille rangaistusta tahallisesta virkarikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

- Sinne me lähdetään sen takia, että me haetaan meidän uhreille oikeutta, Taina Rantala summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.