Mainos

Nyt loppui perunoiden kuorinta ja pesu – ja päivän muut aprillipilat

Tyrnävällä toimiva perunanjalostaja on jalostanut Nicola-perunasta kuorettoman ja täysin puhtaan lajikkeen, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus verkkosivuillaan. Nicola clean -peruna kelpaa lehden mukaan sellaisenaan maasta nostettuna suoraan kattilaan tai keiton lisukkeeksi, sillä peruna hylkii multaa ja likaa.

Tyrnäväläinen perunanviljelijä Sakari Multala arvioi, että ensimmäinen erä myydään pian loppuun. Hän kehottaa innokkaimpia varaamaan jo osuuksia penkeistä.

– Penkkivarauksia ottaa vastaan lajikkeen tukiyhdistys, Tyrnävän pottuseuran kanslia.

Tämä voittaa ylivoimaisesti kumiperunat, sanoo Marianne Ylistys Suomen perunankehumisyhdistyksestä.

– Vielä pitäisi kehittää maasta nostettava ranskanperuna.

Juhani Tammisesta Suomen ensimmäinen Jääkiekkomerileijona

Suomalainen valmentajalegenda Juhani Tamminen on saanut Kansainväliseltä Jääkiekkotoimikunnalta merkittävän tunnustuksen.

Kansainvälinen Jääkiekkotoimikunta päätti valiokuntansa kokouksessa päivämäärällä 1.4.2013, että Juhani Tammisesta nimitetään suomalaisen urheiluhistorian ensimmäinen Jääkiekkomerileijona. Asiasta kirjoittaa Urheilulehtiverkkosivullaan.

Titteli on suomalaisille sangen tuntematon, mutta maailmalla äärimmäisen arvostettu ja himoittu.

Kuopion Energia jatkaa ydinvoimassa – katso kuva uudesta hankinnasta

Kuopion Energia on vaihtanut Fennovoiman osakkeet venäläisen ROOSA ATOMin kanssa käytöstä poistettuun venäläiseen ydinsukellusveneeseen. Asiasta kirjoittaa Savon Sanomat.

– Tämä oli sekä Kuopion Energian että Fennovoiman kannalta hyvä sopimus, Kuopion Energian ydinteknologiajohtaja Ville Väänänen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Käytöstä poistettu ydinsukellusvene siirretään Murmanskista Saimaan kanavan kautta Kuopioon tulevan kesän aikana.

Harri Olli muuttaa Nykäsen kanssa Valko-Venäjälle

Valko-Venäjän mäkihyppyliitto vahvistaa uutispommin, jonka mukaan Harri Olli vaihtaa kansalaisuutta ja edustaa jatkossa Valko-Venäjää, kirjoittaa Sportti.com.

Olli saa Valko-Venäjän kansalaisuuden välittömästi maan presidentin Alexander Lukashenkon erityisluvalla. Olli on vapaa edustamaan uutta kotimaataan Sotshin olympiakisoissa ensi helmikuussa.

Harri Ollin mukana Valko-Venäjälle muuttaa hänen valmentajansa Matti Nykänen. Valko-Venäjän mäkihyppyliitto ilmoittaa Nykäsen ottavan vastuulleen myös sekä maan A-maajoukkuevalmennuksen että juniorivalmennuksen.

HKR hylkäsi ydinkäyttöisten lakaisukoneiden hankinnat Pohjois-Koreasta

Helsingin puhdistuslaitos aikoi hankkia katujen suureen kevätpuhdistukseen ydinkäyttöisiä lakaisukoneita Pohjois-Koreasta, mutta hankkeesta on nyt lopullisesti luovuttu, kertoo projektista vastaava johtaja Kimi Jonkka. Asiasta kirjoittaaAutoBild.fi.

– Päädyimme alkujaan pohjoiskorealaisiin lakaisukoneisiin, koska niiden harjaksilla voi lakaista epäkohdat erityisen keinomuovista valmistetun maton alle, selventää Jonkka.

– Nyt projekti on lopullisesti peruttu.

Parisuhdelaki avaa tien moniavioisuuteen

Kansalaisaloitteen voimin etenevä parisuhdelaki muuttaa toteutuessaan olennaisesti suomalaisten perinteistä sukupuolikäyttäytymistä ja sen myötä myös meidän jokapäiväistä elämäämme, kirjoittaa Savon Sanomat.

Kansalaisaloite, jonka allekirjoittajina on myös kymmeniä kansanedustajia, on kerännyt kuitenkin jo yli kaksi miljoonaa allekirjoitustaa. Nimienkeräys jatkuu vielä syyskuulle saakka, joten todennäköiseltä näyttää, että yli puolet kansasta on henkisesti kypsä uuteen parisuhdekäytäntöön, joka sallii naisen avioitua myös naisen ja miehen kanssa.

Oikeusministeriön lainvalmisteluosaston ylijohtaja Veikko Pykäläinen sanoo, että uusi laki avaa samaa sukupuolta olevien parisuhteen lisäksi myös kaivatun mahdollisuuden moniavioisuuteen. Pykäläisen mukaan tämä juontuu suomen kielen sanojen monimerkityksellisyydestä.

– Parihan ei tarkoita meillä vain kahta, vaan kolmea, neljää ja joskus vähän enempääkin. Jos joku sanoo ottavansa kahviinsa pari sokeripalaa, hän voi ottaa vallan hyvin viisikin, Pykäläinen sanoo.

SM-liigalta raju uudistus: älykypärä ja taklausalue

Uuden pakollisen älykypärän ja kontaktivapaan alueen uskotaan parantavan pelaajien turvallisuutta. Uudistukset astuvat voimaan välittömästi, kertoo Jatkoaika.

.SM-liiga tuokin kaukalon kulmiin sijoitetut niinsanotut contact free zonet, joissa kaikenlainen kontakti pelaajien välillä on kielletty. Alueet merkitään selkeästi jään alle piirretyin viivoin.

– Uusien viivojen piirtäminen jään alle on huomattavasti kustannustehokkaampi ratkaisu, kuin joustokaukalot, jotka ovat pirun kalliita, SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen perustelee.

Toisena uudistuksena SM-liiga esittelee uuden erikoiskypärän. Älykypärän otsaan on kiinnitetty niinsanotut Empty Stare -sensorit. Sensorit pystyvät mittaamaan pelaajan silmistä pienimmätkin aivotärähdyksen oireet. Sensori ilmoittaa tiedon mahdollisesta oireista välittömästi toisen erotuomarin ranteessa olevaan mittariin.

– Kun tieto tulevasta mahdollisesta aivovammasta saadaan reaaliajassa, voi päätuomari siirtää pelaajan sivuun ottelusta jatkotomenpiteitä varten, erotuomarijohtaja Arto I. Järvelä kertoo.

Oulun Kärppien nimi vaihtuu ensi kaudeksi - seura pyytää ehdotuksia yleisöltä

Jos turkistarhauksen kieltävä kansalaisaloite menee eduskunnassa läpi, joutuu Oulun Kärpät muuttamaan nimensä, kirjoittaa Kaleva.fi. Kuukausi sitten jätetyssä aloitteessa on tarhauskiellon lisäksi esitys, että suomalaiset urheiluseurat luopuisivat eläinaiheisista nimistään.

Näillä näkymin nimeä joutuvat Kalevan verkkojulkaisun mukaan vaihtamaan muun muassa Tampereen Ilves, Lahden Pelicans ja Järvenpään Haukat. Aloitteessa on mainittu vaihdettavien nimien listalla myös HPK, sillä sana ”pallokerho” muistuttaa liiaksi japanilaista pallokalaa.

Helsingin Jokerit, Porin Ässät, Tampereen Tappara ja Kuopion Kalpa puolestaan ovat joutuneet sisäasiainministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön kynsiin.

Helsingin IFK:n nimi säilyy toistaiseksi ennallaan, mutta opetusministeriön tekemässä mietinnössä ehdotetaan, että esimerkiksi Itä-Suomen paikkakunnilla helsinkiläisjoukkueesta saisi jatkossa käyttää myös venäjänkielistä versiota ХЇФҚ.

Vaasassa liikkuu albiinokarhu

Pohjalaisen verkkosivujen mukaan Vaasassa liikkuu albiinokarhu. Silminnäkijä oli tehnyt havainnon karhusta Vaskiluodossa. Silminnäkijän mukaan karhulla oli kirkkaanpunaiset silmät.

– Hetken aikaa se katseli minua ja lähti sitten pinkomaan pakoon, kohti keskussairaalaa. Onneksi ehdin tallentaa karhun kännykkäkameralla, silminnäkijä kuvailee.

Lehdessä haastatellun asiantuntija Osmo Hämäläisen mukaan kyseessä on harvinainen albiinokarhu.

– Näitä on nähty aina silloin tällöin, mutta viimeisin virallinen havainto on reilusti yli sadan vuoden takaa, karhuasiantuntija Hämäläinen vahvistaa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja