Mainos

"Nyt kannattaa säästää pahan päivän varalle"

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtajan Matti Inhan mielestä lihavien vuosien ansiosta suomalaiset ovat tottuneet melkoiseen kulutukseen.

45 minuuttia -ohjelma kertoi tänään, että suomalaisen arki tulee muuttumaan ratkaisevasti viiden vuoden sisällä, kun työttömyys lisääntyy, väestö ikääntyy ja talouskriisin jättilasku tulevat veronmaksajien maksettaviksi.

Ohjelmassa haastatellun Inhan mielestä suomalaisten tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, mutta kaikkien olisi syytä muistaa, että viime vuodet ovat olleet suorastaan hulppeita.

- Meillä on vähän liian hyvät ajat takanapäin. Meillä veroja on alennettu, reaalipalkkakehitys on ollut hirveän hyvää ja nyt vielä korotkin ovat menneet suorastaan pohjaan, Inha muistuttaa.

Hänen mukaansa olennaisin viesti on nyt se, että kuluttajan on syytä varautua aiempaa niukempaan tulevaisuuteeen eli rakentaa ympärilleen puskureita.

- Kuluttajien on hyvä jättää vähän pelivaraa kaikkeen eli säästää pahan päivän varalle. Esimerkiksi asuntolainojen korot tulevat viiden vuoden sisällä nousemaan 4-5 prosentin paikkeille, kun ne nyt ovat noin kaksi prosenttia, Inha selvittää.

Kuluttajien luottamus omaan talouteensa on ollut häkellyttävän positiivista viime aikoina.

- Tietenkin on uskaliasta sanoa, että kuluttajat yliarvioivat omaa tulevaisuuttaan. Viime vuosina palkkakehitys on kuitenkin ollut hirveän hyvä. Kun on mennyt hyvin, odotukset omaa taloutta kohtaan saattavat olla hieman perusteettomiakin, Inha arvioi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.