Mainos

Nyt kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus

Sähkön hintaan voidaan lähikuukausina odottaa korotuksia, ennakoi sähkön hintakehitystä seuraavan VaasaEMG:n tiedotuspäällikkö Teemu Närvä.

Jos sähkön kilpailuttaminen on ajankohtaista, kannattaa se tehdä nyt eikä 15. päivä tammikuuta.

– Nyt on oikein hyvä hetki kilpailuttaa. Talven jäljiltä voi olla huomattavasti korkeampi hinta. Jos löytää hyvän kahden vuoden sopimuksen, niin ei ainakaan näillä tiedoilla ole parempaa tilaisuutta tulossa, Närvä sanoo.

Sähkön kuluttajahintaan vaikuttavia tekijöitä on paljon, eikä Närvä ryhdy povaamaan korotusprosentteja. Hän pitää kuitenkin todennäköisempänä, että hinnat nousevat kuin että ne pysyvät ennallaan.

Hintaan vaikuttavat lämpötilojen lisäksi talouden yleinen tilanne samoin kuin huolto- ja kaapelikatkot sekä vesivarannot Ruotsissa ja Norjassa. Hintaa muovaavat myös jokaisen sähköä myyvän yhtiön omat linjanvedot, miten hanakasti ne haluavat siirtää sähkön hinnanvaihteluita eteenpäin jälleenmyyntihintaan.

Tänä vuonna sähkön markkinahinta pohjoismaisessa sähköpörssissä on laskenut huomattavasti enemmän kuin kuluttajahinnat ovat tulleet alas, Närvä huomauttaa.

Sähkölaskun eurot höllässä

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet norjalaisia ja ruotsalaisia laiskempia kilpailuttamaan sähkösopimuksiaan. Kilpailuttaneiden osuus on Suomessa viime vuosina noussut noin 7-8 prosenttiin kotitalouksista, kun se aiemmin oli tästä puolet. Sähköllä lämmittävät suurkuluttajat ovat aktivoituneet eniten.

Mutta jo keskisuurella, noin 5000 kilowattitunnin vuosikulutuksella, on löydettävissä kymmenien eurojen säästöjä. Ainakin jos nykyinen sähkönmyyjä on hintahaitarin kalliimmasta päästä, huomauttaa Närvä.

Jostain syystä suomalaiset kuluttajat eivät vain ole huomanneet, että 50 euroa on 50 myös sähkön hinnassa, Närvä moittii.

– Suomalainen kuluttaja on todella flegmaattinen, Närvä moitiskelee.

Toisaalta myös jotkin suomalaiset sähköyhtiöt ovat Närvän mukaan olleet maltillisia hinnankorotuksissa. Tilaa olisi ollut kovemmillekin korotuksille.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.