Mainos

Nyt eivät lokit enää tapa hevosia - Jyväskylän ravirata häätää lokkiyhdyskunnan

Tammikuisena pakkaspäivänä ei Killerin raviradalla Jyväskylässä liitele ainuttakaan naurulokkia. Eikä niitä näy ensi keväänäkään, sillä Keski-Suomen Ravirata Oy sai luvan hävittää naurulokkienpesimäpaikat raviradan keskellä sijaitsevasta Killervä-järvestä.

Raviväki on mielissään. Killervä-järvellä pesinyt 300 naurulokkiparin yhdyskunta vaikeutti jo harjoittelua.

– Lokit olivat suorastaan vaarallisia, arka varsa, kuten tämä, niin sehän pelkäsi niitä ihan kuollakseen, kun parvi lehahti ilmaan, huusi ja kirkui, sanoo Anne Korpinen.

Tuhoisin onnettomuus Killerin raviradalla sattui puolitoista vuotta sitten kesäkuussa, kun ruotsalainen ravihevonen törmäsi naurulokkiin. Turmassa hevonen taittoi niskansa ja kuoli.

– Mukavalle tuntuu. Voi olla lokeille yllätys, kun ne palaavat, eikä niille enää olekaan pesintämahdollisuutta, sanoo Keski-Suomen Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Kari Nyyssönen.

Pesimäpaikkojen poisto harvinaista

Killervä-järveä on tästä päivästä alkaen ruopannut kelluva kaivinkone. Se muokkaa naurulokkien suosimasta, noin metrin paksuisesta kasvilautasta pienen niemen.

Ympärivuotisesti rauhoitetun naurulokin pesimäpaikan hävittäminen vaati luvat Jyväskylän kaupungilta, aluehallintovirastolta ja ELY-keskukselta.

– Päätös tehtiin yleisen turvallisuuden perusteella. Jos hevonen törmää naurulokkiin ja ravaa yleisön joukkoon, voivat seuraukset olla tuhoisat, ylitarkastaja Auvo Hamarus Keski-Suomen ELY-keskuksesta perustelee.

Hänen mukaansa lupia naurulokkien pesimäpaikkojen hävittämiseen on myönnetty vain muutamia koko maassa.

– Naurulokki on suojalaji monille muille lajeille. Killervä on ollut kaupungin parhaita lintuvesiä. Siellä on pesinyt muun muassa harvinainen harmaasorsa, Hamarus sanoo.

Hän muistuttaa, että pesien hävittäminen ei tapa lintuja, vaan ne muuttavat toisaalle. Minne, se selviää huhtikuussa, kun naurulokit palaavat Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.