Nyt alkaa sähkölaskun kyttäys – valmistaudu näin ja säästät rahaa!

Talvi tulee! Nyt on aika kaivaa kaapista esiin villasukat ja villapaidat, mutta myös tarkistaa, että koti on valmis lämmityskauteen. Muutaman helpon vinkin avulla koti pysyy suloisen lämpimänä eikä talvipakkasillakaan tarvitse palella.

Kodin lämmitysjärjestelmä sanelee pitkälti sen, miten lämmityskauteen kannattaa varautua. Kaikkiin koteihin sopivia kikkojakin kuitenkin on. Ihan ensimmäiseksi on hyvä varmistaa, että lämpö pysyy seinien sisäpuolella.

– Ikkunoiden kautta karkaa noin kolmannes kodin lämmöstä, joten ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa ennen kuin lämpötila laskee syksyllä liian alas. Yöksi voi vaikka laittaa sälekaihtimet tai verhot kiinni, jotta ne eristävät vielä lisää, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Kotona ei kannata myöskään totuttautua liian korkeisiin lämpötiloihin. Sopiva lämpömittarin lukema sisätiloissa on piirun päälle 20 astetta.

Räppänät kiinni kerrostalossa

Kerrostaloasukas pääsee lämmityskauteen valmistautuessaan helpoimmalla, kun lämmitysjärjestelmän huoltamisen voi unohtaa. Muutama asia kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

– Ikkunaa ei saisi jättää pitkäksi aikaa edes raolleen, vaan ristivetotuuletus on aina parempi vaihtoehto. Toinen pakotie lämmölle on liesituuletin, joka kannattaa pitää päällä vain sen aikaa, kun sitä tarvitaan.

Lämmittääkö lämpöpumppu?

Suomalaiskodeissa on yhteensä puolisen miljoonaa lämpöpumppua, joiden syksyiset huoltotoimenpiteet vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppinen pumppu on kyseessä. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun syyshuoltoon kuuluu ulkoyksikön puhdistaminen neulasista, pölystä ja muuta liasta.

– Lämpöpumpun sisäyksikön suodattimen kunto kannattaa tarkistaa, mutta ennen kaikkea pitää muistaa laittaa laitteen säädöt talviasentoon. Kesähelteillähän lämpöpumppua käytetään usein kodin viilentämiseen, Laakkonen sanoo.

Patterit kuntoon öljylämmitteisessä kodissa

Öljylämmitysjärjestelmälle ja muulle vesikiertolämmitykselle on syyshuollossa omat konstinsa. Lämpöpatterit on hyvä ilmata, ja myös termostaattien toimivuus kannattaa tarkistaa ajoissa. Varaajan lämpötilat käännetään talviasentoon, sillä talvella tarvitaan vähän korkeampi veden lämpötila kuin kesällä. Ja kun ollaan tekemisissä tulen kanssa, pitää huolehtia myös nuohouksesta.

Sähkölämmittäjän laskua pienemmäksi?

Talvi taitaa tuntua ankarimmalta sähkölämmitteisissä kodeissa, sillä lämmityskausi tarkoittaa automaattisesti kasvua sähkölaskun loppusummaan. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa tarkistaa pattereiden ja niiden termostaattien kunto ja varmistaa, ettei lattialämmitys ole tarpeettoman kovalla.

– Kannattaa myös miettiä, josko kotiin hankittaisiin lämpöpumppu. Sillä saadaan niin sanottua ilmaista lämpöä ulkoa, ja se vähentää sähkönkulutusta selvästi, Laakkonen toteaa.

Ei puulämpöä harakoille

Puulämmittäjät saavat talven aikana nauttia takkatulen rätinästä ja pehmeästä lämmöstä. Haittapuolena on tietysti se, että puiden kantaminen on oma hommansa, ja kodin lämmittäminen vaatii muutakin kuin termostaatin kääntämisen.

– Riittävän ison halkopinon hankkimisen lisäksi puulämmittäjien on hyvä huolehtia nuohouksesta ja varmistaa, että tulisija toimii tehokkaasti ja varaa lämpöä. Lämpöä ei myöskään kannata päästää harakoille, eli pellit kiinni heti, kun ei ole enää vaaraa hään muodostumisesta.

Tieto auttaa säästämään

Sähkölaskujen loppusummat kasvavat talvella lähes poikkeuksetta, sillä lämmityksen lisäksi energiaa kuluu esimerkiksi valaistukseen. Ennen pimeintä ja kylmintä talvea onkin hyvä hetki perehtyä sähkön säästämiseen. Useat tutkimukset osoittavat, että energiansäästöä ohjaa tieto: kun kuluttaja näkee, mihin sähköä menee ja miten omat tekemiset vaikuttavat kokonaiskulutukseen, hänellä on myös halukkuutta toimia.

– Kotitalouksille on nykyään tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia kulutuksen reaaliaikaiseen seurantaan, ja niitä kannattaa hyödyntää. Kokonaiskulutuksesta voidaan säästää jopa 5-15 prosenttia, ja sähkölämmitteisissä kodeissa säästetty summa voi olla useampi sata euroa vuodessa, vinkkaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat