Mainos

Nykytaiteen museo Kiasma harjakorkeudessa

Maamme ensimmäinen nykytaiteen museorakennus Kiasma on harjakorkeudessa. Kiistellyn talon harjakaisia vietettiin tiistaina perinteisin menoin. Ovensa hartaasti odotettu talo avaa toukokuussa 1998.

Kiasmalla on näkyvä paikka Helsingissä, se sijaitsee Postitalon kupeessa ja Mannerheimin patsaan takana. Kiasman kaareva muoto, epätavalliset materiaalit ja laajat lasipinnat herättivät alussa keskustelua. Oma polemiikkinsa käytiin siitä, miten se sopii Marskin ratsastajapatsaan taustaksi.

Hiljainen hyväksyminen

Nyt kun rakennus on jo noin puolitoista vuotta kuulunut eri vaiheissaan katukuvaan, se on rakentajien mielestä saanut yleisöltä "hiljaisen hyväksynnän", ja ymmärretään, että Marskin patsas saa aiempaa arvokkaamman ympäristön.

Kiasman laaja lasiseinä on hiekkapuhallettu, mutta patsaan kohdalle siihen tulee Mannerheimin sukulaisten ehdotuksesta kirkasta lasia, jonka läpi museovieraat saavat aivan uuden näkökulman Tukiaisen patsaaseen.

Rakkaalla lapsella on monia nimiä. Niinpä Kiasmaa kutsutaan Hollituvaksi arkkitehdin mukaan ja myös esimerkiksi makkaraksi, banaaniksi, maailmanlopun käärmeeksi, postitorveksi jne. Nykytaide haluaa herättää keskustelua, ja siinä Kiasma on jo onnistunut vaikka avajaisiin on vielä vuosi aikaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.