"Nykyjournalismissa harmittaa eniten laiska ajattelu"

– Nykyperspektiivistä katsottuna on vaikeaa edes tajuta, miten iso juttu MTV3 Uutisten aloittaminen 30 vuotta sitten oli, sanoo toimittaja Riitta Snellman, jolla on takanaan ura journalismin parissa.

– Silloin monet ihmiset olivat sitä mieltä, että televisiossa ei voi olla kahta uutislähetystä. Toinen uutislähetys nähtiin aivan turhana, ja ihmeteltiin, miten toiselle uutislähetykselle riittää tekemistä.

Ensimmäinen Kymmenen uutiset -lähetys nähtiin 1.9.1981, ja sen aikaisella toimituksella oli kova työ vakuuttaa ihmiset uuden uutislähetyksen laadusta. Alkuaikoina puhuttiin ivallisesti Pöllöuutisista.

– Tulin MTV:lle Suomen tietotoimistosta ja kollegani päivittelivät, kun lähdin niin pahamaineiseen ja epävarmaan yritykseen kuin Pöllöuutiset, Snellman kertoo.

Uutisia oli kuitenkin tekemässä nuori, asiaansa uskova porukka. Snellman kertoo tulleensa ensimmäisenä työpäivänään kesällä 1981 hyvissä ajoin Ilmalaan, mutta odottaneensa läheisillä kallioilla, "jotta ei vaikuttaisi liian innokkaalta".

– Hyvin harvalla meistä alkuaikojen ihmisistä oli kokemusta televisiosta, itse en erottanut filmiä ja kuvanauhaa, joten aika hurjaa se oli. Mutta oli se hienoa päästä tekemään jotain ihan uutta, Snellman muistelee.

Juttuja presidenteistä Masu Majavaan

MTV:n uutisilla oli aluksi vain koelupa tehdä uutisia, mutta toimituksessa uskottiin tulevaisuuteen. Panostus uutisiin oli valtava.

– Muistan ensimmäiset vuoden todella hauskoina ja jännittävinä aikoina. Olimme nuoria ja teimme juttuja suorastaan sydänverellämme. Alkuaikoina koimme muun muassa teknisiä vaikeuksia, ja jos jokin meni pieleen, niin itkun kanssa niitä murehdittiin, Snellman kertoo nyt 30 vuotta myöhemmin.

Snellman palkattiin ulkomaantoimitukseen, ja työ vei hänet eri puolille maailmaa. Ulkomaantoimittajan pestiä seurasi uutispäällikön ja ankkurin työt, sen jälkeen Sunnuntairaportin toimittajan ja tuottajan työt. Hän ehti toimia myös kirjeenvaihtajana ja erikoistoimittajana ennen siirtymistään eläkkeelle.

– Vuosien varrelta haastateltavien skaala on valtava - presidenteistä ja Intian pääministeristä äiti Teresaan ja Masu Majavaan, eksyneeseen majavanpoikaseen. Kaikkea sain tehdä, Snellman kertoo.

Snellman kutsuu MTV3:n ohjelmistoon 80-luvulla tullutta Sunnuntairaporttia aikaansa edellä olleeksi ohjelmaksi.

– Se lähti viemään ajankohtaisohjelmia inhimillisempään suuntaan. Siihen saakka ajankohtaisohjelmat olivat täynnä taloutta ja politiikkaa, mutta me halusimme tehdä ihmisläheisempää ohjelmaa.

Uutisia tehdään liian vauhdilla

Snellman kertoo joutuneensa uuteen näytönpaikkaan Sunnuntairaporttia tehdessään. Ohjelma tuli nimensä mukaisesti sunnuntaina, jolloin viikon uutisaiheet oli ehditty käsitellä televisiossa jo moneen kertaan.

– Meidän oli pakko keksiä omia aiheita, emme voineet vain juosta muiden perässä. Se olikin sen ohjelman vahvuus, Snellman sanoo.

Hankaluuksia ohjelman tekemiseen toi se, että liikkuvaa kuvaa oli huonosti saatavilla. Snellman sanookin, että suurin ero sen ajan ajankohtaisohjelmiin näkyy juuri kuvan määrän kasvussa.

– Toki myös lähetysten määrä on kasvanut. Toisaalta joskus tuntuu siltä, että vaikka nykyään resursseja on paljon enemmän, uutisjuttuja tehdään liian vauhdilla ja pintaa raapaisemalla. Laiska ajattelu harmittaa itseäni eniten - se, että kysytään itsestään selvyyksiä tai ei oteta selvää tarkoista luvuista ja tiedoista, Snellman sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat