Mainos

"Nykyiset lohimäärät eivät takaa tulevaisuuden saaliita"

(C) Lohikeskus Kotka

Merilohi on palannut Suomenlahdelle. Nyt sitä riittää niin kauppojen tarjouksiin että hylkeiden ravinnoksi.

Merentutkimuslaitoksen johtava tutkija Pekka Alenius sanoo, että merilohi on ravintoketjun yläpäässä elävä eliö. Hän muistuttaa aamun Huomenta Suomessa, että merilohen esiintyminen on monimutkainen ilmiö.

- Lohi on monivuotinen eläin, ja sen kasvusta ja kutuvaiheesta riippuu se, minkälainen lohisaalis on muutaman vuoden kuluttua.

Kudunnan onnistuminen onkin yksi lohen määrää selittävä tekijä. Lohien poikastuotannon on todettu onnistuneen vuoden 2004 tienoilla, jolloin ennustettiin hyviä lohisaaliita juuri tälle ja ensi vuodelle.

Lohessa on M74-tautina tunnettu sairaus, jonka taudinkuva vaihtelee vuodesta toiseen. Suuri osa lohikannasta saattaa kuolla jo melko nuorena esimerkiksi tähän tautiin.

Aleniuksen mukaan kalakannat kokonaisuudessaan on uhattuna Itämeressä. Syynä on esimerkiksi ravintoverkon muutos.

- Lohihan on petokala, joka syö pikkukaloja, jotka taas syövät planktonia. Planktonyhteisöissä on tapahtunut muutoksia, kun ravinnonlaatu on heikentynyt. Sitten on myös tautikysymykset ja ylikalastaminen, johon nyt on puututtu. Myös paikallisia, fysikaalisia tekijöitä voi olla.

Alenius painottaa, että tämän hetken suuret saaliit eivät saa tuudittaa ihmisiä uskomaan, että kalatilanne on pysyvästi parempi. Maailman kalakannat ovat paitsi Itämerellä myös globaalisti uhanalaisia.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.