Mainos

Nykänen kirjassaan: Nämä kaksi julkaisematonta puhelua avaavat Ahteen ahdistelujutun taustoja

Rikostoimittaja-kirjailija Harri Nykäsen selvitykset ja juttu johtivat 14 vuotta sitten demarikonkari Matti Ahteen eroon Veikkauksen toimitusjohtajan paikalta. Nykänen paljastaa tänään julkistetussa muistelmakirjassaan lisää tapauksen yksityiskohdista.

Ahde on kiistänyt ahdistelut, ja mm. kahden vuoden takaisessa muistelmakirjassaan väittänyt, että Nykäsellä on ajojahti häntä kohtaan. Veikkauksen hallitus erotti Ahteen keväällä 2001, kun ahdisteluille löytyi perusteita apulaisoikeuskansleri Pirkko K. Koskiselta tilatusta selvityksestä.

Koskisen selvityksessä Ahde olisi syyllistynyt kahden naisen ahdisteluun. Nykäsen mukaan Ahteen ahdisteltuja oli ainakin 4-5. Nykänen julkaisi Likainen Harri - 20 vuotta Erkon renkinä -kirjassaan kaksi haastattelua, joita ei ole käsitelty Koskisen selvityksen yhteydessä.

Nykäsen haastatteleman Veikkauksen pitkäaikaisen naistyöntekijän mukaan Ahde oli vaatinut avaimia kahden Veikkauksen nuoren naistyöntekijän työsuhdeasuntoihin.

Nykäsen mukaan haastattelu eteni seuraavasti:

Kysymys: Sulleko ne naiset oli puhuneet siitä avainjutusta?

Vastaus: Joo, ne on ne meidän tytöt. Nuoria tyttöjä. Ihan kamalaa.

K: Miten ne suhtautui?

V: Kauhuissaan tietysti. Eihän kukaan voi odottaa tollaista, hyvin koulutettuja...

K: Miten se pystyi edes perustelemaan vaatimuksen?

V: Ei se mitään perustele, vaatii. Se on suuri johtaja täällä.

K: Luulisi, että (Veikkauksen) hallituksen olisi pakko tehdä jotain.

V: Täällä on kostonhimo niin... sä löydät hyvin äkkiä itsesi kellarista joitain pusseja laittamasta. Täällä kostetaan välittömästi. Mä olen niin vanha ja lähdössä eläkkeelle, mä en enää pelkää.

K: Kuinka monelle se teki ehdotuksen avaimesta?

V: Tonne tuli kaksi tiedottajaa ja niille...

K: Millä tavalla ne ilmaisi, että mitä Ahde on sanonut?

V: Tytöt esitti, että hän on vaatimalla vaatinut, että hänelle pitää antaa ulkorapun avain, että hän pääsee milloin tahansa heille. Ei se saanut tietenkään, nää on fiksuja tyttöjä.

Nykänen jututti epäillyn ahdistelun kohteeksi joutuneita naisia, joista kaksi allekirjoitti Nykäsen mukaan kirjallisen sopimuksen (ja toiset kaksi suullisen), että he voivat tulla todistamaan Nykäsen puolesta oikeussaliin, jos tapauksesta kertova juttu johaa oikeustoimiin. Kun juttua oltiin julkistamassa, kertoi toinen naisista Nykäsen mukaan, että Ahde oli soittanut hänelle useita kertoja, mutta hän ei ollut vastannut.

Nykänen kertoo antaneensa naiselle nauhurin seuraavan puhelun nauhoittamista varten. Kirjaan purettu puhelukeskustelu on ohessa.

Ahde: Hyvää loppuvuotta. (oli alkuvuosi)

Nainen: Joo. Kiitos samoin.

A. Ootsa töissä?

N. En ihan nyt...

A. Mutta periaatteessa oot kuitenkin.

N. Joo, kyllä.

A. Mä ajattelin... voisin mielelläni sua tavata ihan nokikkain...ootsä kiireinen huomenna?

N. Mä oon aika kiireinen.

A. Mutta, mitä sä aamupäivällä, kun ajat töihin... jos joisit kupin kahvia täällä. Moneksiko sä meet?

N. Mä meen kahdeksaks.

A. Joo.

N. Oliko sulla ehkä jotain asiaa?

A. Oli.

N. Mitä se asia koskee?

A. Noi mä vähän semmoista henkilökohtaista asiaa, ehkä sä arvaatkin, mitä se koskee...

N. Onko hieronnasta kyse?

A. Ööö, on hieronnastakin, mutta sitten on kysymys myös...mä tossa kuulin, että sä olit erään semmoisen toimittajan kanssa keskustellut.

N. Anteeksi?

A. Semmoisen erään toimittajan kanssa, joka on tämmöinen Helsingin Sanomien Harri Nykänen.

N. Mitä siitä sitten?

A. Ei mitään. Mä olisin halunnut sun kanssa puhua, kun mulle joku pyysi, jos mä puhuisin, koska hän oli kertonut puhuneensa sinun kanssa jollekin ihmiselle.

N. (naurahtaa) Kyllä tää nyt menee monimutkaiseksi.

A. Ei mutta tämä se oli (sanoo naisen etunimen) ja mä aattelin totta kai, että mun täytyy puhua sillä suoraan sanottuna...

N. Koska sä oot vähän hermostunut.

A. Hän on viisi vuotta tässä... mä oon jollakin tavalla... en ole siis muulla tavalla, kun mua tietenkin kiinnostaa tietää, mitä kaikkea... tässä viime päivinä taas kerran, kun se on viiden vuoden keisi... projekti ollut...

N. Ja sä ajattelit, että mä oon kiltti ihminen, sä pumppaat musta nyt kaiken ulos vai?

A. En mä halua kulta mitään ulos, mua kiinnosti, mitä se...

N. Mulla ei oo mitään kauhean kiinnostavaa kerrottavaa sulle.

A. Sitten mä voin puhua vain hieronnasta. Sitä mä tarvitsisin... 

Nykäsen mukaan Ahteen äänensävy on puhelussa sovitteleva ja suostutteleva.

– Missään tapauksessa Ahde ei puhu niin kuin viaton, jota vastaan ollaan keksimässä vakavia, aiheettomia syytöksiä. Silloin hän olisi ollut vihainen ja tivannut heti alussa, miksi nainen on levitellyt hänestä valheita, Nykänen arvioi kirjassaan.

Nykäsen mukaan lisäpontta Ahteen ahdistelun laajuudelle ja todenperäisyydelle tuli myös siitä, että Ahteen Hilkka-vaimo oli soitellut samaiselle naiselle ja syyttänyt häntä heidän elämänsä tuhoamisesta.

– Kerran keskustelu pysyi kuitenkin asiallisena, jolloin Hilkka oli spontaanisti huomauttanut: "Voisikohan se johtua Matin lapsuudesta?" Tajuttuaan mitä oli sanonut Hilkka lopetti puhelun, Nykänen kirjoittaa.

Nykäsen mukaan Hilkka Ahde yritti tämän jälkeen selvittää naisen ystäväpiiriltä, oliko mahdollista, että kyseinen puhelu olisi nauhoitettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.