NY Times: Suomalaista lentoyhtiötä yritettiin huijata asevientibisnekseen

Sanomalehti New York Timesin mukaan ahvenanmaalaista lentokoneita vuokraavaa yhtiötä Alandia Airia on yritetty huijata osalliseksi kansainväliseen aseiden salakuljetusbisnekseen. Lehden mukaan asevientiverkoston johtajat yrittivät vuokrata yhtiön kautta lentokoneen Yhdysvalloista.

MTV3 Uutisten tavoittama Alandia Airin kaupallinen johtaja Jörgen Gustafsson myöntää, että venäläinen johtokaksikko oli yritykseen yhteydessä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten.

– Keskustelimme heidän kanssaan, mutta sopimus ei koskaan toteutunut. Sattui niin monia outoja asioita, että kävelimme pois, Gustafsson kertoo.

Mustalla listalla

Kaksikon tavoittelema kone on Alandia Airin yhteistyökumppanin australialaisen C&L Aerospacen omistuksessa. Yrityksen Yhdysvaltain haara huomasi ensimmäisenä venäläiskaksikon, Sergei Denisenkon ja Andrei Kosolapovin hälyttävät taustat.

– Meidän oli hankala huomata ongelmia, koska Andrei Kosolapov oli henkilö, joka meihin oli yhteydessä. Hän ei ole Yhdysvaltain "mustalla listalla", toisin kuin Sergei Denisenko. Hänen kanssaan taas emme suoraan olleet yhteydessä, Gustafsson kuvaa.

Gustafsson korostaa, ettei Alandia Airissa kuitenkaan missään vaiheessa osattu epäillä, että lentokoneen vuokraus olisi liittynyt aseiden salakuljetukseen.

– Olemme auttaneet tutkimuksissa koko ajan, eikä meitä epäillä mistään rikoksesta. Se on tärkeintä, Gustafsson sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Laaja organisaatio

New York Timesin mukaan Alandia Airin tapaus on vain pieni sivuhaara rikosvyyhdessä, jossa venäläiskaksikon johtama organisaatio on yrittänyt salakuljettaa aseita kriisialueille, kuten Iraniin, Sudaniin, Somaliaan ja mahdollisesti Syyriaan.

Lehden mukaan "kuolemankauppias" Viktor Boutin entiset alaiset Denisenko ja Kosolapov pyörittivät bisnestään Kaakkois-Afrikan rannikolla sijaitsevalta Mauritiuksen saarelta ja haalivat kasaan erittäin laajan yhteistyö- ja peiteverkoston ympäri maailmaa.

Ahvenanmaalaista lentoyhtiötä he halusivat käyttää hyväkseen siksi, ettei kummallakaan ole mahdollisuuksia toimia suoraan Yhdysvaltain maaperällä. Denisenko esimerkiksi on Yhdysvaltain viranomaisten mustalla listalla, eikä yksikään Yhdysvaltain kansalainen tai yhtiö saa olla hänen kanssaan liiketoiminnassa.

Kansainvälisen Conflict Awareness Project -järjestön tutkimusten takia miesten johtaman organisaation toiminta pystyttiin kuitenkin lopettamaan ennen kuin se kunnolla alkoikaan.

New York Timesin haastattelemat Sergei Denisenko ja Andrei Kosolapov kiistävät syyllistyneensä laittomuuksiin. New York Times perustaa juttunsa Conflict Awareness Projectin tänään julkaistavaan raporttiin aiheesta.

Lue myös:

    Uusimmat