NY Times: Saddam kiistää osuutensa vastarintaan

New York Timesin mukaan Irakin syrjäytetty johtaja Saddam Hussein kiistää suunnitelleensa tai johtaneesta vastarintaa Irakissa sodan jälkeen.

Irakin syrjäytetty johtaja Saddam Hussein on kuulusteluissa kiistänyt suunnitelleensa tai johtaneesta vastarintaa Irakissa sodan jälkeen. Tänään ilmestyneen New York Times -lehden mukaan Saddam vastaa kuulustelijoiden kysymyksiin, mutta häneltä ei ole toistaiseksi saatu paljoakaan hyödyllistä tietoa. Lehden lähteiden mukaan kuulustelut kestänevät viikkoja tai kuukausia.

Lauantaina pidätettyä ex-diktaattoria kuvataan sekä henkisesti että fyysisesti väsyneeksi mieheksi. Yhdysvaltain armeijan komentokeskuksen edustaja kiisti jälleen tiedon, jonka mukaan Saddam Husseinia säilytettäisiin Qatarissa. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan vangin olinpaikkaa.

Oikeudenkäynnistä kiistellään

Kiistely Saddam Husseinin tulevasta oikeudenkäynnistä yltyy. Irakin väliaikaishallinnon edustajat ovat sanoneet, että Saddam halutaan oikeuteen Irakissa. Tällöin seurauksena voi olla myös kuolemantuomio.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on ilmoittanut, ettei hän toivo Saddamille kuolemantuomiota. Annanin mukaan YK:n tunnustamat oikeusistuimet eivät tunne kuolemantuomiota. Myös Britannian ulkoministeri Jack Straw on torjunut tuoreeltaan kuolemanrangaistuksen käytön. Hänen mukaansa Britannia ei kannata Saddamin teloittamista.

Yhdysvaltain presidentti George Bush on puolestaan sanonut, että irakilaiset päättävät itse Saddamin kohtalosta.

Irakilaiset ovat saamassa päävastuun oikeudenkäynnin järjestämisestä. Useat maan väliaikaishallinnon edustajat toivovat, että syytteet Saddamia vastaan käsitellään irakilaisessa oikeusistuimessa kansainvälisen valvonnan alla.

Yhdysvaltain mukaan Saddamia käsitellään Geneven rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti ja hän saa sotavangille kuuluvat oikeudet. Irakin väliaikaishallitus perusti syksyllä tuomioistuimen, jonka on tarkoitus käsitellä Saddamin hallinnon jäseniä vastaan nostettuja syytteitä.

Tytär toivoo kansainvälistä tuomioistuinta

Saddam Husseinin vanhin tytär Raghad toivoo, että heidän vangitun isänsä oikeudenkäynti pidetään kansainvälisessä tuomioistuimessa.

-Miehittäjien nimittämän hallintoneuvoston ei pitäisi tuomita häntä, Raghad sanoi al-Arabiya-televisiolle puhelimitse Jordaniasta.

Raghadin mukaan amerikkalaisten oli täytynyt huumata hänen isänsä ennen pidätystä, muuten kiinniotto ei olisi onnistunut. Samalla hän arvosteli amerikkalaisten tapaa esittää julkisuudessa nöyryyttäviä kuvia vangitusta isästä.

Raghad ja hänen nuorempi sisarensa Rana pakenivat Irakista Jordaniaan hieman ennen Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin. Kolmannen sisaren Ranan ja tytärten äidin olinpaikasta ei ole tarkkaa tietoa. Saddam Hussein tapatti Raghadin ja Ranan aviomiehet vuonna 1996 epäiltynä Irakin aseita koskevien tietojen vuotamisesta länsimaille.

Todisteita hirmutöistä löytyy

Amerikkalaisten viranomaisten mukaan todistusaineistoa tulevaa Saddam-oikeudenkäyntiä varten on löytynyt jo Irakin vanhan hallinnon säilyneistä arkistoista. Amerikkalaisten Saddam-asiantuntijoiden mukaan Saddam dokumentoi hirmutekoja 1980-luvulta lähtien.

Amerikkalaisten viranomaiset kertovat Saddamin turvallisuuspalvelun kuvanneen lähes rutiininomaisesti teloituksia ja kidutustilanteita. Yhdysvaltoihin paennut toisinajattelija, Irakin muistosäätiön (Iraqi Memory Foundation) perustaja Kanan Makyia kertoo, että pelkästään viime kuukausien aikana löydettyihin joukkohautoihin viittaavaa materiaalia on tuhansia kappaleita.

-Se ei jätä epäilystäkään. Muotoilisin asian niin, että hän on vastuussa vajaasta kahdesta miljoonasta kuolonuhrista, amerikkalaisia avustava Makyia sanoi ABC:lle. Amerikkalaiset pidättivät elokuussa entisen kenraalin Ali Hassan Majidin, jonka uskotaan suunnitelleen joukkomurhia.

Saddamilla vielä kannattajia

Pommi-iskut ja Saddam Husseinia tukevat mielenosoitukset ovat jatkuneet Saddamin pidätyksestä huolimatta. Itsemurhahyökkääjien iskut surmasivat eilen ainakin seitsemän ihmistä Bagdadin lähialueella.

Tikritissä, Saddamin kotikaupungissa amerikkalaiset sotilaat käyttivät patukoita Saddamin puolesta mieltään osoittavan väkijoukon hajottamiseksi. Väkijoukko huusi iskulausetta "Uhraamme veremme ja sielumme hyväksesi, Saddam!".

Pääkaupungissa Bagdadissa irakilaiset poliisit ampuivat varoituslaukauksia satojen mielenosoittajien huutaessa iskulausetta "Haluamme Saddamin takaisin!".

Mielenosoittajat yrittivät hyökätä poliisiasemia vastaan Adhamiyehin kaupunginosassa, jossa asuu etupäässä sunnimuslimeja. Mielensoittajat perääntyivät poliisien ampuessa varoituslaukauksia.

Pidätys tuskin johtaa joukkotuhoaseiden löytymiseen

Saddam Husseinin pidätys ei todennäköisesti johda joukkotuhoasevarastojen löytymiseen, arvioi YK:n asetarkastajien entinen johtaja Hans Blix.

-Toisaalta Saddam on itse kiistänyt, että niitä olisi, ja toisaalta maa on tutkittu aika tarkoin, Blix sanoi Ruotsin uutistoimiston TT:n haastattelussa. -Sitä vastoin on ajateltavissa, että hänellä on paljonkin kerrottavaa siitä, kuinka Irak hankki joukkotuhoaseensa ja kehitteli niitä, samoin kuin siitä. kuinka niistä sitten hankkiuduttiin eroon, Blix sanoi.

Blix sanoo itsekin hämmästelleensä sitä, miksi Irak otti niskoilleen YK:n pakotteet ja sodan, jos sillä ei ollut joukkotuhoaseita. -Ensimmäisissä kuulusteluissa (pidätyksen jälkeen) Saddam puhui tarkastuksista ja sanoi niiden olleen aivan liian loukkaavia, etenkin presidentinpalatsien alueella. Tämä voi olla selitys, Blix totesi.

Toinen mahdollisuus on Blixin mielestä, että Irakilla ei ollut mitään sitä vastaan, että sillä luultiin olevan joukkotuhoaseita. Tämän luulon ansiosta Irak näytti vaarallisemmalta kuin oli, Blix sanoi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

YK:n pääsihteeri Kofi Annan vastustaa kuolemantuomion langettamista Saddam Husseinille.

(Huomenta Suomi 16.12.2003)

Kansainvälisen oikeuden professori Lauri Hannikainen toivoo, että Saddam Husseinin tuomioistuimessa olisi mukana kansainvälisiä tuomareita.

(Seitsemän uutiset 15.12.2003)

Eri puolilla Irakia on satoja joukkohautoja, joita on tarkoitus aluksi arvioida myös suomalaisvoimin. Suomalaisryhmän lähdöstä Irakiin ei ole vielä tietoa.

(Seitsemän uutiset 15.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat