Mainos

Nuutajärveltä viedyt esineet kansallisesti arvokkaita

Toissayönä lasimuseosta varastettuja esineitä kuvataan kansallisesti erittäin arvokkaiksi, mutta kyse ei ole uniikkikappaleista tai designesineistä.

Iittalan lasimuseosta Nuutajärveltä toissayönä varastetut esineet ovat osa kansalliskokoelmaa. Niiden arvoa on mahdoton määritellä rahallisesti, sanoo esineet omistavan Designmuseon johtaja Marianne Aav.

Kansainvälisillä markkinoilla esineillä ei kuitenkaan ole Aavin mukaan suurtakaan arvoa.

- Kyse ei ole designesineistä tai uniikkikappaleista. Vastaavanlaisia paljon vanhempiakin anonyymejä esineitä löytyy maailmalta runsaasti, sanoo Aav.

Museosta vietiin kaksi kannua, pokaali ja maljakko, jotka ovat peräisin 1800-luvun lopulta. Vihreä ja punainen kannu ovat noin 40 senttiä korkeita. Punainen pokaali on noin 60 sentin ja maljakko noin 50 sentin kokoinen. Esineiden pohjassa on Designmuseon merkki.

Murto on tehty nopeasti, ja museosta on viety vain mainitut esineet. Aavin mukaan teko ei vaikuta satunnaiselta.

- Väistämättä tulee mieleen, että on tiedetty, mitä haetaan, hän toteaa.

Aav toivoo, että esineet saadaan takaisin, koska ne ovat tärkeä osa museon kokoelmaa.

Lasiesineitä on museosta varastettu viimeksi 1980-luvun alkupuolella. Tuolloin Designmuseosta Helsingistä katosi muun muassa Gunnel Nymanin Kalavati, joka oli uniikkikappale. Esineitä ei koskaan saatu takaisin. Aav uskoo, että ne on myyty ulkomaisille keräilijöille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.