Mainos

Nuuskaongelma räjähti käsiin – käyttö kaksinkertaistunut

Nuorten nuuskan käyttö on viime vuosina lisääntynyt rajusti, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta. Nuuskaaminen on lisääntynyt erityisesti poikien keskuudessa. Tyttöjen keskuudessa päivittäistä nuuskaamista ei juuri harrasteta.

Kouluterveyskyselyllä selvitettiin 2013 päivittäisten nuuskaajien määrää peruskouluissa, ammattikouluissa sekä lukioissa. Käyttö on lisääntynyt kaikissa ryhmissä. Eniten nuuskaavat ammattikoulua käyvät pojat, joista 10 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin. Yläkoululaisista pojista päivittäin nuuskaa 6 prosenttia ja lukiolaispojista 8 prosenttia.

Nuuskan käyttö nuorten keskuudessa

Savukkeiden ja nuuskan yhteiskäyttö yleistynyt

Nuuskaaminen ei ole korvaamassa tupakointia, vaikka nuorten tupakointi on samalla vähentynyt.

– Yhä useampi poika sekä nuuskaa että tupakoi, kertoo THL:n asiantuntija Hanna Ollila.

Nuuskaaminen pysyi 2000-luvun alussa pitkään vähäisenä, mutta kääntyi Kouluterveyskyselyn tilastojen perusteella nousuun vuonna 2007. Samalla nuuskan ja tupakan yhteiskäyttö alkoi lisääntyä poikien keskuudessa.

Nuuskan käytön yleisyyttä taustalla voivat olla nuuskaamiseen liitetyt mielikuvat. Tutkimusten mukaan poikien mielikuvissa nuuskaaminen liittyi maskuliinisuuteen, rentouteen ja urheilulisuuteen. Joukkuelajeja harrastavilla nuuskaaminen on muita yleisempää. Pojat pitävät myös nuuskaa vähemmän haitallisena kuin tytöt.

Maantieteelliset erot ovat suuria. Laajinta käyttö on Lapissa ja rannikkoseudulla, mutta myös itärajalla käyttö lisääntyy.

Nuuska saadaan kavereilta

Tullin takavarikoimat nuuskamäärät ovat myös nousseet viime vuosina. Vuonna 2011 tulli takavarikoi 33 kiloa nuuskaa, kun vuonna 2013 määrä oli 673 kiloa. Tämä tarkoittaisi yksittäisinä 50 gramman rasioina lähes 14 000 rasiaa.

Nuuskaa saa tuoda vain omaan käyttöön, mutta THL:n tutkimuksen mukaan sitä välitetään laajasti: valtaosa nuuskaavista nuorista hankkii nuuskansa pääasiassa kavereidensa kautta. Nuuskaa on helppo saada, vaikka alaikäiset eivät saa itse tuoda nuuskaa.

– Aikuisten olisi ehdottomasti puututtava nuuskan välittämiseen aktiivisemmin, Ollila vetoaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.