Mainos

Nuuskaa laivoilta rahdanneiden jättilasku aleni hovioikeudessa

Helsingin hovioikeus on alentanut nuuskan salakuljetuksesta määrättyjä jättikorvauksia. Pääasiassa helsinkiläismiehistä koostunut porukka joutuu kuitenkin maksamaan muhkeat korvaukset vuosia kestäneestä nuuskan maahantuonnista myyntiä varten.

Syyttäjän mukaan ruotsinlaivoilta tuotiin noin kolmetuhatta kiloa nuuskaa vuosina 2004-2007.

Jutun päätekijänä pidetty helsinkiläismies otti nuuskat vastaan ostosmatkoilla käyneiltä tuttaviltaan ja toimitti niitä myyntiin Helsingin Kalliossa sijainneeseen kioskiin. Hän toi nuuskaa maahan myös itse.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kymmenkunta epäiltyä muun muassa nuuskaan ja savukkeisiin liittyneistä tavallisista ja törkeistä veropetoksista sekä salakuljetuksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tai sakkoihin. Päätekijä sai yhdyskuntapalvelua, muttei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Kahdeksan muuta valitti hyvällä menestyksellä: heidän korvauksensa alenivat tuntuvasti. Käräjäoikeus oli määrännyt yhteensä reilut 400 000 euroa korvauksia, jotka putosivat hovioikeudessa noin 112 000 eurolla. Muuten tuomiot pysyivät ennallaan.

Kanta-asiakaspisteet rikoshyötyä

Hovioikeus perusteli ratkaisuaan sillä, ettei osalle tuomituista jäisi nuuskasta rikoshyötyä sen jälkeen, kun he maksaisivat Tullihallituksen vaatimat maksamatta jääneet verot takaisin.

Syytetyt olivat myyneet nuuskapötköjä eteenpäin pääosin niiden hankintahinnalla, noin 22 eurolla. Syyttäjän arvio oli, että nuuskapötkön käypä hinta olisi 60 euroa. Hovioikeuden mukaan jäi näyttämättä, mihin tämä arvio perustui.

Sen sijaan hovioikeus tyrmäsi valittajien käsityksen siitä, ettei nuuskan tuomaa rikoshyötyä saisi laskea samalla kaavalla kuin huumeiden. Huumeista on korvattava koko myyntihinta, ei vain myyntivoittoa ja hovioikeuden mukaan sama pätee nuuskaan. Asiaa ei muuta se, että nuuskan käyttö on sallittua, vaikka sen maahantuonti myyntiä varten onkin kiellettyä.

Oikeudessa väännettiin kättä myös siitä, onko tax free -ostoista saatuja kanta-asiakaspisteitä pidettävä rikoksen tuomana hyötynä. Hovioikeuden mukaan näin on, koska pisteillä on rahallista arvoa esimerkiksi laivamatkoja maksettaessa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.