Nuukuusviikko käyntiin

Tänään on alkanut Nuukuusviikko. Viikon teemana on tänä vuonna ruoka. Järjestäjät haluavat kehottaa kuluttajia säästämään luonnonvaroja ja energiaa myös ruokaostoksilla ja tempaista etenkin lähi- ja luomuruuan ja kotimaisten tuotteden puolesta.

Päivän ruokaostoksilla lähimarketissa ostoskärryyn lentää pari sardiinipurkkia, Espanjassa tuotettuja tomaatteja ja argentiinalaisia omenoita. Suomalaisenkin ostoskärryn ruuat tulevat nykyisin ympäri maailmaa: Erään laskelman mukaan ruokatavarat matkaavat nelisentuhatta kilometriä ennen päätymistään ruokapöytään.

Nuukuusviikon järjestäjät muistuttavat kuitenkin, että kilometrejä voi vähentää roimasti esimerkiksi valitsemalla kotimaisia tuotteita aina kun se on mahdollista. Hollantilaisen gouda-juuston sijaan voi valita naapuripaikkakunnan juustolan oman juuston ja espanjalaiset tomaatit voi korvata vaikkapa kotimaisilla juureksilla, joita on tarjolla talvellakin.

Jos ostoskärryyn lentää Etelä-Amerikassa tuotettu banaaniterttu, kuluttajan omatunto kevenee kummasti, kun banaanin kyljessä on Reilun Kaupan tarra. Nuukuusviikon järjestää kansalaisjärjestöiden muodostama Kierrätysliike.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat