Mainos

Nuoruusiän diabetekseen kehitteillä rokote

Nuoruusiän diabeteksen eli sokeritaudin ehkäisyyn on kehitteillä rokote. Nopeasti yleistyvän taudin eteneminen saatetaan pystyä pysäyttämään jo lähivuosikymmeninä. Suomessa nuoruusiän diabetestä esiintyy eniten koko maailmassa.

Nuoruusiän diabetes puhkeaa useimmiten alle 30-vuotiaille. Sairastuneita on tällä hetkellä Suomessa noin 40 000. Rokotteen painoarvoa lisää taudin yleistyminen länsimaissa kokoajan. Suomessa sairastuneiden määrän uskotaan kaksinkertaistuvan 25 vuodessa.

Ongelma rokotteen kehittämisessä on tähän asti ollut se, että virusten ja nuoruusiän, eli ykköstyypin diabeteksen yhteyttä ei olla pystytty täydellisesti todistamaan. Nyt saatuun läpimurtoon on vaikuttanut yhteyden varmistuminen.

Rokotetta kehittävän tutkimusryhmän johtaja professori Heikki Höyry arvioi Aamulehdessä, että ensimmäinen rokote voi olla valmis kymmenen vuoden kuluttua.

Tällä hetkellä tutkimusta tehdään Euroopan unionin, Suomen akatemian ja yhdysvaltalaisen diabeteksen tutkimusta tukevan säätiön varoilla. Rahat eivät lopulliseen kehittämiseen riitä, vaan yhteistyö lääkeyhtiöiden kanssa on väistämättä edessä.

Professori Heikki Hyöty korostaa, että rokote ei välttämättä pysty poistamana nuoruusiän diabetestä kokonaan, sillä sen syntyyn on olemassa muitakin syitä kuin virukset. Tärkeää rokotteen kehittely kuitenkin on sairauden huikean nopean yleistymisen ja vastaavasti hoitokustannusten kasvulukujen vuoksi.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 08.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.