Mainos

Nuoruudessa koettu seksuaalinen hyväksikäyttö lisää sydäntautien riskiä naisilla

Naisia, joita on käytetty toistuvasti seksuaalisesti hyväksi nuorina tyttöinä, on 62 prosentin lisääntynyt todennäköisyys sairastua sydäntauteihin verrattuna hyväksikäyttöä kokemattomiin naisiin, kertoo tuore Yhdysvaltain Sydänliiton tutkimus.

Tutkimuksen mukaan varhaisessa iässä koettu hyväksikäyttö jättää pysyvät fyysiset vaikutukset.

Suuri osa lisääntyneestä riskistä liittyi hyväksikäytön uhrien selviytymiskeinoihin, kuten ylensyömiseen, alkoholin käyttöön ja tupakointiin

- Suurin yksittäinen tekijä, joka selittää yhteyden vakavan lasten hyväksikäytön ja aikuisten sydän- ja verisuonitautien välillä, oli hyväksikäytettyjen tyttöjen taipumus lisääntyneeseen painonnousuun murrosiän ja varhaisaikuisuuden aikana, tutkimuksen johtaja Janet Rich-Edwards toteaa.

Tutkimusryhmä tarkasteli yli 67 000 sairaanhoitajan tietoja. Yhdeksän prosenttia naisista oli ilmoittanut olleensa vakavan ruumiillisen pahoinpitelyn kohteena ja 11 prosenttia naisista ilmoitti tulleensa raiskatuksi lapsuudessa tai murrosiässä.

Tutkijoiden mukaan toistuvat pakotetut seksuaaliaktit lapsuudessa tai nuoruudessa merkitsivät 62 prosentin suurempaa riskiä sairastua sydäntauteihin aikuisiällä. Nuoruudessa hakattujen naisten riski sairastua sydäntauteihin oli 45 prosenttia korkeampi kuin naisten jotka eivät ole kokeneet väkivaltaa tai seksuaalista hyväksikäyttöä.

Tutkijat eivät löytäneet lisääntynyttä riskiä sairastua sydäntauteihin niiden naisten kohdalla, jotka olivat ilmoittaneet kokeneensa lievää tai kohtalaista fyysistä tai seksuaalista pahoinpitelyä.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.