Mainos

Nuorukaiselle kova tuomio Keravan surmista

Tuusulan käräjäoikeus on langettanut 18-vuotiaalle nuorukaiselle ankaran tuomion Keravan viimekesäisistä surmista. Sulkavalainen opiskelija Tero Juhani Penna sai 12 vuotta vankeutta muun muassa murhasta, taposta, törkeästä ryöstöstä ja törkeän ryöstön yrityksestä.

Penna ja hänen tuolloin 14-vuotias serkkunsa riehuivat Keravalla koulujen päättäjäisviikonloppuna viime vuoden kesäkuussa. Penna asui tekojen aikaan Tuusulassa, jonne hänet oli sijoitettu kotikaupungissa ilmenneiden ongelmien takia. Alkoholinhuuruisen juhlinnan ohessa serkukset surmasivat kaksi keski-ikäistä miestä - toisen heistä puukon ja puukarahkojen avulla - sekä pahoinpitelivät sairaalakuntoon iäkkään naisen.
Penna tuomittiin nuorena henkilönä, sillä hän oli tekojen aikaan 17-vuotias. Ikänsä takia hän välttyi elinkautiselta, joka on ainoa mahdollinen rangaistus murhasta, ellei vähentämisperusteita ole. Serkkupoika taas ei alle 15-vuotiaana joutunut lainkaan rikosvastuuseen, vaan hänet on otettu lastensuojeluun. Hän oli väkivaltaan osallistuessaan vain kuukauden päässä 15-vuotissyntymäpäivistään.

Suojeli tyttöystäväänsä oikeudessa


Käsistä riistäytyneen viikonlopun ajan poikien seurassa kulki Pennan silloinen tyttöystävä, nykyään 16-vuotias keravalaistyttö. Myös hän istui jutussa syytettyjen penkillä. Käräjäoikeus katsoi tytön ojentaneen Pennalle puukon, jota tämä käytti 64-vuotiaan surmaamiseen. Tyttö sai vuoden ehdollista vankeutta avunannosta törkeään pahoinpitelyyn sekä tukusta pikkurötöksiä.

Oikeudessa Penna yritti suojella entistä tyttöystäväänsä. Hän kertoi omasta osuudestaan tapahtumiin varsin seikkaperäisesti, mutta puukon ilmaantumisesta hänen kertomuksensa oli selkeästi epämääräisempi. Puukko oli jotenkin vain "tullut kuvaan". -Tällainen asennoituminen Pennan taholta on ymmärrettävissä, jos hän on halunnut ottaa vastuun tapahtumista itselleen ja suojella siten (tyttöä), käräjäoikeus arvioi.

Tytön tavoin Pennan syyksi luettiin vakavampien rikosten ohella liuta päättäjäisviikonloppuna sekä aiemmin keväällä tehtyjä pikkurikoksia, muun muassa varkauksia ja vahingontekoja. Pariin rötökseen osallistui kaksi muutakin poikaa, jotka saivat sakkotuomiot.

Julmaa väkivaltaa

Käräjäoikeuden mukaan teinipoikien väkivalta oli voimakasta, raakaa ja julmaa. Tuomiossa katsotaan, että Pennan mielessä oli jatkuva tai toistuva ajatus käyttää jopa henkirikoksen asteelle menevää väkivaltaa kanssaihmisiin.

Erityisen törkeänä käräjäoikeus piti puukolla ja karahkoilla avitettua 64-vuotiaan miehen murhana tuomittua tappoa, joka oli määrätietoinen ja osoitti tekijöissään sitkeyttä sekä päättäväisyyttä. Kaikki uhrit olivat pojille ennestään tuntemattomia satunnaisia vastaantulijoita.

Kaikkiin väkivaltaisuuksiin liittyi pyrkimys ryöstöön tai varkauteen. Ensiksi tapetulta 57-vuotiaalta mieheltä pojat saivat saaliikseen takin, kengät, ajokortin ja 46 markkaa rahaa. Potkitulta ja ojaan heitetyltä, puolustuskyvyttömältä 75-vuotiaalta naiselta yritettiin pummata rahaa ja tulitikkuja. Viimeksi tapetulta, aamukalassa olleelta 64-vuotiaalta mieheltä vietiin kalastuslaukku.

Käräjäoikeus arvioi Pennan tehneen tekonsa täydessä ymmärryksessä. Samaan päädyttiin mielentilatutkimuksessa.

Uhrien läheisille korvauksia

Penna määrättiin maksamaan 64-vuotiaan miehen aikuisille tyttärelle ja pojalle sekä 57-vuotiaan miehen vaimolle 8 500 euron kärsimyskorvaukset kullekin. Lisäksi 64-vuotiaan äidille myönnettiin 3 364 euron kärsimyskorvaukset.

Pahoinpidellylle naiselle oikeus määräsi korvattavaksi 3 364 euroa henkisestä kärsimyksestä, 841 euroa kivusta ja särystä sekä 168 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.