Mainos

Nuorten yrittäjyyshalut huipussaan 25-vuotiaana

Yrittäjämyönteinen lähipiiri ja sukulaiset selittävät merkittävää osaa nuorten yrittäjyysaikeista. Nuorten käsitykset yrittäjyydestä ovat kuitenkin varsin stereotyyppisiä.

Suomalaisnuoret suhtautuvat innokkaimmin yrittäjyyteen 25-vuotiaana. Tuoreen nuorisobarometrin mukaan yrittäjämyönteinen lähipiiri ja sukulaiset selittävät merkittävää osaa nuorten yrittäjyysaikeista.

-Tämä on oikeastaan aika uusi tulos, että nuoret olisivat myönteisempiä kuin muut, aikaisemminhan se on ollut melkein päinvastoin. Muissa EU-maissa se on yhä päinvastoin. Mutta ilmeisesti koulut ovat hiukan eri tavalla alkaneet opettaa yrittäjyyttä, arvioi dosentti Terhi-Anna Wilska Nuorisotutkimusverkostosta.

-Aikaisemminhan varsinkin ylemmillä korkeakouluasteilla opetus oli riskipainotteista. Nyt ehkä enemmän korostetaan koulu- ja yliopisto-opetuksessa yrittäjyyden mahdollisuuksia, Wilska jatkaa.

Nuorten käsitykset yrittäjyydestä ovat kuitenkin varsin stereotyyppisiä. Suurin osa ajattelee, että yrittäjät tekevät ylipitkiä työpäiviä. Vain hieman yli puolet nuorista uskoo, että yrittäjät saavat palkkatyötä parempia ansiota.

Kyselyn perusteella joka kymmenes 15-29-vuotias suomalaisnuori suunnitteli syksyllä 2003 oman yrityksen perustamista. Nuoriso näyttäisikin olevan jonkin verran muuta väestöä yrittäjämyönteisempää. Halu ryhtyä yrittäjäksi laskee kuitenkin koulutuksen lisääntyessä. Dosentti Terhi-Anna Wilska pitää tutkimustuloksessa yllättävänä nuorten suurta arvostusta työpaikan pysyvyyteen.

-Nuorten on kuviteltu olevan elämyshakuisia, eikä heidän ole ajateltu olevan halukkaita sitoutumaan pysyvästi varsinkaan työpaikkoihin. Se yllätti, että nuoret arvostivat erittäin paljon pysyvää työtä ja yksi heidän suurimmista epävarmuuksistaan oli nimenomaan työn pysyvyys. Perusturvaa arvostetaan todennäköisesti enemmän kuin aikaisemmin, sanoo Wilska.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen puhelimitse 1820 suomalaisnuorta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.