Nuorten työttömien määrä kasvussa –Urpilainen hamuaa Saksasta apua

Saksassa nuorisotyöttömyys on reilusti alle kymmenen prosentin tasolla. Koko viime vuoden ajan Saksan alle 25-vuotiaiden työttömyysaste on ollut Euroopan matalimpia. Keskeisenä nuorten työllistymistä edistävänä tekijänä pidetään oppisopimusjärjestelmää, joka sitouttaa nuoret työelämään varhaisessa vaiheessa. Pitäisikö Suomen ottaa Saksasta mallia?

– Saksassa oppisopimuskoulutusta hyödynnetään paljon enemmän kuin Suomessa. Mielestäni tämä on yksi osa sitä keinovalikkoa, jota meidän täytyy tutkia, jotta me todella saadaan nuorisotakuu voimaan, ja jotta nuorille pystytään joku paikka yhteiskunnassa järjestämään, vastaa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

SAK:n johtaja Lauri Lyly on samoilla linjoilla. Hän ehdottaakin oppisopimuskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhdistämistä

– Käytännössä mentäisiin peruskoulun jälkeen ammatilliseen koulutukseen ja oltaisiin siellä kaksi vuotta ja se viimeinen vuosi oltaisiin oppisopimuskoulutuksella siellä työpaikalla. Ja siellä suoritettaisiin se koulutus loppuun, Lyly valaisee 2+1 -mallin idean.

Panostusta erityisesti alle 20-vuotiaisiin

Urpilaisen mukaan oppisopimuspaikkoja pitäisi suunnata nykyistä enemmän erityisesti alle 20-vuotiaille nuorille.

– Kaikilla kynä ei pysy samalla lailla kädessä, eikä se lukeminenkaan innosta ja sen takia on tärkeää, että on myös muita tapoja hankkia itsellensä ammatti. Siinä tietenkin oppisopimus on hyvä, Urpilainen sanoo.

– Alle 20-vuotiaat ovat käyttäneet tähän mennessä varsin vähän oppisopimusta.

Ei kaksille työmarkkinoille

– Me ei Saksan mallia haluta suoraan ottaa, koska sen seurauksena siellä syntyi kahdet työmarkkinat. Sellaista yhteiskuntaa, jossa palkalla ei elä, ei pidä luoda, Lyly jatkaa ja muistuttaa SAK:n tavoitteesta 1800 euron minimipalkasta.

Rahaministeri on varovaisempi. Schröderin reformissa leikattiin myös työmarkkinaturvaa. Miten näette tällaisen mallin toimivuuden meillä Suomessa?

– Viime talvena työurasopimuksessa tehtiin työttömyysturvamuutoksia. Siinä lisättiin toisaalta kannustavuutta, mutta toisaalta luotiin nuorille edellytyksiä päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin nykyistä paremmin. Nyt on sitten työmarkkinajärjestöjen käsissä, että halutaanko sen lisäksi tehdä lisää toimenpiteitä. Siitä työmarkkinajärjestöt parhaillaan neuvottelevat, demaripomo sanoo.

Mikä on teidän mielipiteenne?

– En lähde nyt siihen soppaan lusikkaani laittamaan, koska luulen, että tuo sopimus ja keitto syntyy paremmin, jos poliitikot eivät sitä sorki, Urpilainen sanoo.

Kymmeniä tuhansia nuoria vailla työtä

Nuorisotakuu on ollut voimassa kohta kuukauden. Paineet ovat kovat - onhan kyseessä yksi hallituksen kärkihankkeista. Stressiä ei vähennä se, että nuorten työttömien työhakijoiden määrä on noussut koko viime syksyn. Joulukuussa 2012 luku hipoi 35 000 nuorta työtä etsivää.

Tuo on siis työnhakijaksi ilmoittautuneiden määrä. Lisäksi lukuun voi lisätä työmarkkinoiden ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret. Heitä on myös kymmeniä tuhansia.

– Se luku lienee tällä hetkellä 52 000. Se määrä on vähän kasvussa, sanoo Pekka Myrskylä Tilastokeskuksesta.

Keskustelu Saksan toimista nuorisotyöttömyyden nujertamiseksi jatkuu huomenna, kun SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel vierailee Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat