Mainos

Nuorten tupakointi vähentynyt

Asenteet ovat muuttuneet entistä enemmän tupakointia vastaan.

Nuoret tupakoivat aiempaa vähemmän ja aloittaminen on siirtynyt myöhemmäksi. Myös nuorten asenteet ovat muuttuneet tupakoinninvastaisiksi, selviää Nuorten terveystapatutkimuksesta.

Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksen tutkimuksen mukaan tyttöjen tupakoinnin yleistyminen on pysähtynyt. Tytöt ovat lisänneet tupakointiaan 1990-luvun puolivälistä lähtien, mutta nyt 14-18-vuotiaista tytöistä tupakoi päivittäin 23 ja pojista 22 prosenttia.

Nuorisokulttuurissa tupakointi on "out". Ilmiö on kansainvälinen, sillä tupakointi-into on heikentynyt myös kaikissa Pohjoismaissa, yli kymmenessä Euroopan maassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tampereen yliopiston professori Arja Rimpelä arvioi, että tupakan myyntikiellon tiukentamisella, koulujen terveystiedon tunneilla sekä koulujen ja kotien tupakanvastaisilla säännöillä on ollut vaikutusta tupakoinnin vähentymiseen.

Moni aikoo lopettaa

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan tupakointi vähenee tulevaisuudessa entisestään. Rimpelä sanoo, että suunta näyttää hyvältä ja saattaa olla pysyvä. Hän painottaa, että kuitenkin moni nuori tupakoi ja kaikki tupakoinnin vastaiset toimet ovat tärkeitä ja niitä pitää jatkaa.

-Nuorille on tärkeää, että viestit ovat yhdenmukaisia. Jos nuoria kielletään tupakoimasta, mutta aikuiset polttavat, valistus ei toimi, Rimpelä sanoo. Toisaalta jos vanhemmat lopettavat tupakoinnin, usein nuorikin lopettaa.

Tutkija Susanna Rainion mukaan vanhempien vaikutus nuorten tupakointiin on vahva. Nuoren tupakoinnin riski on viisikertainen niillä nuorilla, joiden kumpikin vanhempi polttaa.

Nuorten terveystapatutkimus luovutettiin valtiosihteeri Terttu Savolaiselle tänään Helsingissä. Savolainen oli tyytyväinen siihen, että suurin osa tupakoivista nuorista aikoo lopettaa polttamisen.

Vanhemmat ulos tupakalle

Tupakansavussa oleskelevien nuorten määrä on vähentynyt huomattavasti vuodesta 1991. Tuolloin savussa oleskeli päivittäin joka kymmenes 12-vuotias, nyt enää joka sadas. Altistus on vähentynyt reippaasti myös vanhemmissa ikäryhmissä.

-Lasten vanhemmista yhä harvempi tupakoi kodin seinien sisällä. Vanhemmat ovat siirtyneet polttamaan ulkona, Rimpelä kuvailee.

Myös nuuskakokeilut ja nuuskaaminen ovat vähentyneet vuoden 2001 jälkeen lukuun ottamatta 18-vuotiaita. Tytöistä harva edes kokeilee nuuskaa.

Nuoret suhtautuvat kahviloiden ja ravintoloiden savuttomuuteen myönteisemmin kuin aikuiset. He myös hyväksyivät savuttomuuden aikuisia aiemmin.

Rimpelän mukaan lähes kaikki nuoret hyväksyvät sen, että tupakan myyminen alle 18-vuotiaille on kielletty.

Nuorten terveystapatutkimuksen postikyselyyn vastasi helmi-huhtikuussa 6503 iältään 12-18-vuotiasta nuorta. Vastausprosentti oli 66.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.