Mainos

Nuorten tupakointi ja päihteiden käyttö selvässä laskussa

Tänään julkistetusta nuorten terveystapatutkimuksesta ilmenee, että alle 16-vuotiailla päihteiden käyttö on vähentynyt.

Nuorten tupakointi ja alkoholin käyttö ovat parin viime vuoden aikana selvästi vähentyneet. Valtakunnallisen terveystutkimuksen mukaan alle 16-vuotiailla kaikki tupakointia ja päihteiden käyttöä kuvaavat mittarit ovat laskeneet.

Sen sijaan 16 vuotta täyttäneillä tytöillä ja 18-vuotiailla pojilla tilanne on säilynyt ennallaan sekä täysi-ikäisillä tytöillä jopa lisääntynyt.

Vielä 1990-luvulla nuorten tupakointi ja päihteiden käyttö kasvoivat. Vähenemisen merkkejä nähtiin kuitenkin jo edellisen, vuonna 2001 tehdyn tutkimuksen aikana. Tämän kevään aikana suoritetussa kyselyssä tupakan ja viinan laskusuunta oli vielä selvempi.

Kyselyyn vastasi postikyselynä kaikkiaan 6826 12-18-vuotiasta nuorta.

Kainuun terveyshanke ei ole vaikuttanut

Kainuussa seitsemän vuotta pyörinyt terveyshanke näkyy jo paikallisten nuortenkin elintapojen parantumisena - humalajuominen vain ei ole vähentynyt. Etenkin 14-vuotiaat tytöt juovat itsensä yhä useammin humalaan.

Kun muissa nuorten ikäryhmissä alkoholinkäyttö on pysynyt lähes ennallaan, kahdeksasluokkalaisten tyttöjen humalajuominen on viidessä vuodessa noussut 21 prosentista 30 prosenttiin.

Stakesin selvityksessä arvioidaan, että reippaassa alkoholin kulutuksessa näkyy alueellisen syrjäytymisen merkkejä. Nuoret ajautuvat juomaan, kun tulevaisuus on epävarma. Nuorten tyttöjen juomista sen sijaan ei osata erikseen selittää. Yksi syy voi kuitenkin olla seurustelu vanhempien poikien kanssa.

- Yleisen pahoinvoinnin lisäksi tyttöjen humalahakuiseen juomiseen liittyy myös seksuaaliterveyden vaaroja, Kainuu-tutkimus varoittelee.

Kainuu noudattelee muutoin keskivertosuomalaista linjaa siinä, että myös siellä tupakointi ja huumealtistus on vähentynyt. Selvityksen perusteella näyttää siltä, että tietyt pahoinvoinnin mittarit, kuten väsyneisyys ja masentuneisuus, ovat Kainuussa laskeneet.

Kainuussa pitäisi Stakesin mukaan kitkeä etenkin koulukiusausta ja parantaa koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoa. Kainuulaiset oppilaat arvostelevat yhä kriittisemmin opinahjojensa terveydenhuoltoa, varsinkin peruskouluissa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.07.2003)

(Huomenta Suomi 01.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.