Mainos

Nuorten tekemät omaisuusrikokset vähenemässä

Nuorten tekemät omaisuusrikokset näyttävät olevan vähenemässä, kertovat poliisin alkuvuoden ennakkotilastot. Sen sijaan huumerikoksiin ja erilaiseen vahingontekoon nuoret syyllistyvät entistä useammin.
-Tämän vuoden ensimmäisten seitsemän kuukauden aikana nuorten tekemiä omaisuusrikoksia on ollut vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana, kertoo ylikomisario Mikko Lampikoski sisäministeriön poliisiosastolta.

Tammi-heinäkuun saldo oli tänä vuonna noin 20000 omaisuusrikoksesta epäiltyä nuorta, viime vuonna noin 25000. Nuoriksi lasketaan korkeintaan 20-vuotiaat rikoksentekijät. Tyypillisiä nuorten rötöksiä ovat näpistykset, murrot ja moottoriajoneuvon luvattomat käyttöönotot. Murtojen ja luvattomien käyttöönottojen osuus kääntyi hienoiseen laskuun jo viime vuonna.

-Yksi syy on se, että poliisi on perustanut ajoneuvorikoksiin keskittyneitä tutkijaryhmiä ja rikoksia on pystytty tehokkaammin selvittämään, arvioi Lampikoski.

Taustalla on myös se, että nuorten rikoskierteen katkaisuun on viime vuosina panostettu entistä määrätietoisemmin. Esimerkiksi Tampereella ja Oulussa on saatu hyviä tuloksia, kun näpistyksistä kiinni jääneet lapset ja nuoret on ripeästi viety poliisin ja sosiaaliviranomaisten puheille.

-Tampereella nuorten rikosmäärät ovat laskeneet aika tasaisesti, kertoo Kalevi Juntunen Tampereen sovittelu- ja vapaaehtoistoimistosta.

Toisaalta koko maan tilastoissa alle 15-vuotiaiden rikoksista epäiltyjen määrä kasvoi peräti 13 prosenttia vuodesta 1999 vuoteen 2000. 15-17-vuotiaita taas jäi poliisin haaviin viitisen prosenttia enemmän.

(MTv3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.