Mainos

Nuorten suomalaismiesten väkivaltaiset kuolemat vähentyneet

Suomessa kuolee silti edelleen tapaturmaisesti tai väkivaltaisesti enemmän nuoria miehiä kuin muualla Länsi-Euroopassa.

Nuorten suomalaismiesten tapaturmaiset ja väkivaltaiset kuolemat ovat vähentyneet viime vuosina. Myös itsemurhien määrä on pudonnut 1990-luvun huippuvuosista. Tästä huolimatta kaikki edellämainitut ovat Suomessa edelleen yleisempiä kuin muualla Länsi-Euroopassa.

Myös suomalaisnaisiin verrattuna erot ovat suuret. Selvin ero on 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa miesten kuolleisuus on naisiin verrattuna nelinkertainen.

1990-luvun lopussa kuoli tapaturmaisesti ja väkivaltaisesti vuosittain 600 nuorta miestä. Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa vähentää tätä lukua kolmanneksella. Kansanterveyslaitoksen koti- ja vapaa-ajan turmien ehkäisyn yksikön päällikkö Anne Lounamaa pitää tavoitteen toteutumista mahdollisena.

Lounamaan mukaan on kuitenkin huolestuttavaa, että lukioikäisten poikien humalahakuinen juominen on kasvussa. Nuorisopsykiatrian professori, erikoistutkija Mauri Marttunen pitää myös mahdollisena, että nuorten miesten ennenaikaisia kuolemia voidaan vähentää tavoitteen mukaisesti.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2004 15-34-vuotiaita miehiä kuoli tapaturmien ja väkivallan seurauksena lähes 500. Itsemurhien määrä oli tästä lähes puolet eli 229. Sekä auto-onnettomuudet että myrkytykset veivät kumpikin noin 70 nuoren miehen hengen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.