Mainos

Nuorten seksineuvontaa avoimin ovin 10 vuotta

Nuorille seksineuvontaa tarjoava Väestöliiton vastaanottopalvelu Avoimet ovet täyttää kymmenen vuotta. Pojat ovat edelleen arkoja keskustelemaan arasta aiheesta.

Helsingin keskustassa sijaitseva klinikka palveli viime vuonna toista tuhatta kävijää, ja sen neuvontapuhelimeen tuli 3000 soittoa Alle 18-vuotiaille tarkoitetun klinikan kävijöistä yhdeksän kymmenestä on tyttöjä, jotka hyödyntävät ehkäisyneuvontaa ja käyvät gynekologisissa tarkastuksissa. Pojat turvautuvat mieluummin puhelinneuvontaan, ja heitä askarruttavat enimmäkseen "tekniset kysymykset", kuten peniksen koko ja kehittyminen.
Keväällä nuorille miehille perustettiinkin kylkiäiseksi ikioma vastaanottoaika, jolloin he voivat keskustella aroista asioista mieshoitajan ja -lääkärin kanssa. Uuteen palvelumuotoon päädyttiin, kun havaittiin, että nuorukaisten ei ole helppoa jutella sukupuoliasioista naishoitajien kanssa. Seksineuvojat ovat myös jalkautuneet luennoimaan seurustelu- ja ehkäisykysymyksistä kouluihin. Viime vuonna tällaisia luentoja pidettiin 170.

Aborttien määrä nousi 1997

Väestöliitto järjesti keskiviikkona Avoimet ovet -klinikan 10-vuotisjuhlan kunniaksi eduskunnan auditoriossa seminaarin. Pääpuheen esitti YK:n terveysjärjestön WHO:n terveysneuvonantaja, saksalaistohtori Assia Brandrup-Lukanow. Hänen mukaansa Avoimet ovet on kelpo malli myös muille maille.
-Aikuiset näkevät nuoret usein ongelmakimppuina: puhutaan aborteista ja taudeista, sanoi Väestöliiton ylilääkäri Dan Apter seminaarissa. -Jos nuorille kuitenkin annetaan realistiset mahdollisuudet saada tietoa ja ehkäisymenetelmiä, valtaosa heistä käyttäytyy vastuullisesti, muistutti Apter.

Vaikka Suomessa nuorten seksuaalikasvatus on hyvin järjestetty, ei Apterin mukaan kannata tuudittautua ongelmattomuuden harhaan. Ehkäisyneuvoloita on laman seurauksena lopetettu useissa kunnissa, e-pillerit ovat kallistuneet ja nuorten aborttien määrä on nyt noussut. Vuonna 1997 tehtiin keskimäärin 10,2 raskauden keskeytystä per tuhat 15-19-vuotiasta tyttöä, kun vuonna 1995 lukema oli 9,3. Avoimet ovet -klinikan toimintaa on perustamisesta alkaen tukenut Raha-automaattiyhdistys. Valtiovallan tervehdyksen Väestöliiton seminaariin toi eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen (kok.).
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.