Mainos

Nuorten sairastelu käy kunnille kalliiksi – hoitopäivän hinta jopa 800 euroa

Oulun kupeessa sijaitseva Lumijoen kunta on tottunut painiskelemaan lasten ja nuorten ongelmien kanssa. Kunnan parista tuhannesta asukkaasta noin 27 prosenttia on alle 15-vuotiaita.

Lumijoella on jo pitkään panostettu ennalta ehkäisevään toimintaan, sillä laitoshoidon kalliit kustannukset ovat hyvin tiedossa.

– Yksi hoitopäivä Oulun yliopistollisessa sairaalassa nuorisopsykiatrian osastolla maksaa 800 euroa. Jos yksikin nuori on siellä vaikka kuukauden, se tekee jo 24 000 euroa. Siihen 10 000 euroa lisää, niin se on jo yhden perhetyöntekijän vuosipalkka, ynnäilee Lumijoen kunnan perusturvajohtaja Marja-Leena Lehtopuu.

Lehtopuu sanoo, että perheiden ongelmat ovat lisääntyneet myös Lumijoella. Jo kesällä julkaistussa THL:n selvityksessä Lumijoki nousi kärkeen lastensuojelun avohuollon palveluita käyttävien nuorten osuudessa. Kunnan kaikista alle 18-vuotiaista lapsista ja nuorista 17,8 prosenttia eli lähes joka viides oli käyttänyt vuonna 2013 avohuollon palveluita.

– Ehkä edelleen jonkin verran lisääntymistä on tapahtunut. Meillä on paljon suuria perheitä, ja asiakkaita voi tulla paljonkin kerralla. Vanhemmuuden ongelmat ja perheiden hajoamiset näkyvät kyllä tänä päivänä. Vanhempien jaksamis- ja mielenterveysongelmat lisääntyvät ja lapsiperheiden ahdinko nousee, Lehtopuu miettii.

40 prosenttia avun piirissä

Lehtopuun mukaan avohuollon palveluiden lisäksi ainakin toinen mokoma lapsia ja nuoria on saanut jonkinlaista perheille tarkoitettua apua, mutta sitä ei ole kirjattu lastensuojelun asiakkuudeksi.

– Varmaankin 40 prosenttia saa jonkinlaista apua. Se voi olla vaikka 1-2 käyntikertaa ennalta ehkäisevässä palvelussa, mikä sitten auttaa, ettei tilanne mutkistu.

Ennalta ehkäisevän työn onnistuminen näkyy Lumijoella muun muassa siinä, että kunnassa ei ole yhtäkään lasta sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Se on harvinaista.

– Meillä on paljon panostuksia ennalta ehkäisevään työhön ja hyvät resurssit. Juuri perustimme muun muassa kotipalvelutyöntekijän vakanssin. Yhteistyö eri toimijoiden kesken toimii hyvin, Lehtopuu kehuu.

Lehtopuu on myös tyytyväinen siihen, että ihmiset uskaltavat hakea apua riittävän ajoissa. Hänen mielestään eri apupalveluiden käyttäjämäärät kunnassa voivat olla poikkeuksellisen korkeita myös siitä syystä.

– Ennalta ehkäisyyn pitää panostaa entistä enemmän tulevaisuudessa. Onneksi ihmiset osaavat hakea apua ja saavat sitä, mutta myös yleinen kansalaisvelvollisuus pitäisi olla, että lasten tilasta huolestuneet ilmoittaisivat lastensuojeluun vaikka anonyymistikin havainnoistaan. 

Eniten avohuollossa olevia 0-17-vuotiaiden ikäluokassa
Lumijoki17,8%
Kihniö16,3%
Kärsämäki15,9%
Kivijärvi15,0%
Ylitornio15,0%
Hirvensalmi14,9%
Hyrynsalmi14,3%
Kannonkoski13,8%
Utajärvi13,4%
Kustavi12,9%
Koko maa 7,3%
Lähde: THL


Eniten sijoituksia 0-17-vuotiaiden ikäluokassa
Rautavaara3,8%
Kivijärvi2,8%
Outokumpu2,8%
Tervo2,8%
Kannonkoski2,5%
Pello2,5%
Vehmaa2,4%
Forssa2,2%
Joutsa2,2%
Hartola 2,1%
Koko maa1,2%
Lähde: THL


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja