Nuorten rikollisuudesta huolestuttavia merkkejä – koronapandemian merkitys mietityttää: "Eivät tuo ihmisistä parhaita puolia esiin"

Ollaanko koronan takia kohta jo menettämässä yksi sukupolvi? 8:10
Miten poikkelliset olosuhteet vaikuttavat rikosten tekemiseen? Katso videolta tutkijatohtori Markus Kaakisen haastattelu.

Nuorten rikollisuus on noussut puheenaiheeksi koronapandemian aikana. On kuitenkin vaikea osoittaa, millainen vaikutus pandemialla on ollut rikollisuuteen.

Nuorten tekemissä rikoksissa on havaittavissa huolestuttavia merkkejä. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkijatohtori Markus Kaakisen mukaan ilmassa on vakavia signaaleja, vaikka yleisellä tasolla muutosta ei ole juurikaan tapahtunut. 

– Nähdään, että yleinen kehityskuva on ollut aika positiivinen 90-luvulta asti: yhä pienempi osa nuorista tekee rikoksia. 

– Samaan aikaan näyttää kuitenkin siltä, että tekomäärät eivät ole vähentyneet. Siinä osassa nuoria, jotka ylipäätään tekevät rikoksia, ne ovat pysyneet samoina tai tekomäärät ovat jopa vähän kasvaneet. 

Syyttäjälaitokselta kerrotaan MTV Uutisille, että nuoret tekevät yhä vakavampia rikoksia. Esimerkiksi poliisin tietoon tulleiden rikosten osalta nuorten huumausainerikokset ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Tilanne huolestuttaa myös syyttäjää. 

– Jonkun verran viitteitä siitä, että nuorten tekemistä teoista vähän isompi osa aiheuttaa hoitoa vaativia vammoja, Kaakinen kommentoi.

Kaakinen kuitenkin muistuttaa, että teot ovat harvinaisia. Nuorten keskuudessa on kuitenkin havaittavissa vahvaa polarisaatiota. 

– Samaan aikaan, kun yhä pienempi määrä nuorista tekee rikoksia, aktiivisin ja eniten huolta herättävä ryhmä tekee mahdollisesti yhä enemmän ja ehkä vakavampia tekoja. 

Miten ja keihin pandemia vaikuttaa? 

Jo vuoden kestänyt koronaviruspandemia on vaikuttanut erityisesti nuorten arkeen ja elämään. On kuitenkin vaikea osoittaa, miten pandemia on vaikuttanut muun muassa nuorten rikollisuuteen ja rikostapahtumien muutokseen. 

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, millaisia vaikutuksia ulkoisilla shokeilla, kuten talouskriiseilla ja terrori-iskuilla, on rikosten tekemiseen. 

– Yleensä tällaiset epävarmuuspelot eivät tuo meistä ihmisistä parhaita puolia esiin. Ne tuppaavat varsinkin tällaista vihamotivoitua rikollisuutta lisäämään.  

Länsimaissa havaittu rikollisuuden laskuilmiö nuorten keskuudessa on yhteydessä muun muassa alkoholin käytön vähentymiseen. 

Riskinä on se, että pandemia on vaikuttanut erityisesti heihin, jotka olivat jo ennen poikkeuksellista aikaa rikollisuudelle alttiissa asemassa. 

– On olennaista kysyä, miten korona vaikuttaa ja keihin? Onko olemassa esimerkiksi sellaisia nuoria, joihin aikaisemmin on herännyt huoli rikoskäyttäytymiseen tai päihdekäyttäytymiseen liittyen ja keihin nyt on menetetty sitten kontakti. 

Minkälaisilla toimilla nuorten rikollisuutta pystytään ehkäisemään? Katso videolta vastaus kysymykseen. 

Lue myös:

    Uusimmat