Nuorten passiivisuus huolettaa vaalikasvoja

MTV:n vaalikasvot ovat huolestuneita nuorten jättäytymisestä äänestysprosessin ulkopuolelle.

  • Lue "Nuorten äänestysennuste synkkä".

Passiivisuuden syitä pohdittaessa vaalikasvot viittaavat muun muassa puolueiden etäisyyteen ja samankaltaisuuteen.

Paavo Arhinmäki (vas.) selittää ilmiötä myös nuorten uusilla vaikutuskanavilla.

- Nuoret kokevat, että he pystyvät vaikuttamaan paremmin muuten: kulutustottumuksilla, adresseilla, mielenosoituksilla tai nettiäänestyksillä, Arhinmäki kirjoittaa.

Maria Guzenina-Richardson (SDP) epäilee syyksi sitä, että nuoret pitävät politiikkaa latteana.

- Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen totesi äskettäin Presidenttifoorumissa, että äänestäjät yleisesti haluavat dramatiikkaa ja tunnekuohuja. Ehkä sama pätee myös nuoriin, Guzenina-Richardson pohtii.

Tuomo Puumala (kesk.) näkee yhtenä syynä nuorten vaimeaan äänestysintoon asian liiallisen esillä olemisen.

- On tärkeää, että emme jatkuvasti lietsoisi ajatusta siitä, että nuoret ovat jättäytymässä äänestysprosessin ulkopuolelle. Muuten väitteestä tulee itse itseään toteuttava, Puumala arvioi.

Johanna Sumuvuori (vihr.) puolestaan pitää yhtenä syypäänä poliitikkojen luotaan työntävää kielenkäyttöä.

- Monet politiikan kysymykset saadaan kuulostamaan turhan tylsiltä, koska niistä puhuttaessa käytetään mahdollisimman kryptisiä ilmaisuja. Monet sortuvat usein niin sanotusti puhumaan poliitikkoa, joka on ihan oma kielensä, Sumuvuori arvostelee.

Nuorten aktivoimiskeinoja pohdittessa moni vaalikasvo näkee koulut ja kodit suuressa roolissa. Esimerkiksi Christina Gestrin (RKP) ehdottaa varjovaalien järjestämistä kouluissa.

Kari Kärkkäinen (KD) on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa lapset ja nuoret ottavat vanhemmistaan mallia myös äänestyskäyttäytymisessä. Kärkkäinen näyttää peiliä kuitenkin myös puolueille.

- Myös puolueiden on annettava vastuuta ja kasvatettava tuoreita kasvoja. Nuoret eivät voi olla vain äänten kerääjiä "vanhoille konkareille". Myös nuorten ehdokkaiden puuttuminen ja näkymättömyys vaaleissa vähentää nuorten äänestysaktiivisuutta, Kärkkäinen arvioi.

Harri Jaskari (kok.) puolestaan korostaa nuorten lähestymistä heidän näkökulmastaan.

- Vanha slogan, mutta nuorille pitäisi puhua nuorten asioista - konkreettisesti. Ja ei vaan puhua, vaan kuunnella. Ja kenties käyttää enemmän nuorten keskustelukanavia, Jaskari kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat