Mainos

Nuorten nettideittailun karu arki: Seksistä tavaroita vastineeksi

Rikoskonstaapeli Tuija Kivisen mukaan monet nuoret kertovat epäilleensä nettituttuaan alusta asti.

Kivinen tutkii alle 16-vuotiaisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia Helsingissä, mutta uhrit ja tekijät ovat ympäri Suomea. Uhrit ovat molempia sukupuolia.

– Nettideittailusta alkaneissa rikoksissa on samanlainen kaava. Mies valehtelee ikänsä huomattavasti nuoremmaksi. Kuvaa on vain harvoin tai se on niin epäselvä ja pieni, ettei siitä saa selviää.

Kivisen mukaan miehet valehtelevat yleensä ammattinsa.

– Ennen tapaamista viestittely voi kestää viikkoja ja siinä puhutaan yleisistä asioita. Keskustelua käydään esimerkiksi harrastuksista. Jos nuori on harrastanut ratsastusta, niin yllättäen on mieskin, vaikka näin ei todellisuudessa ole.

Poliisi neuvoo nuoria:

1) Älä anna henkilötietoja, puhelinnumeroa, osoitetta tai edes oikeaa nimeäsi.

2) Älä lähde yksin tapaamaan tuntematonta. Ota ainakin kaveri mukaan. Äläkä mene autoon tai minnekään kaksistaan nettitutun kanssa.

3) Älä ole yhteydessä henkilöön, jos sinulle tulee epämiellyttävä tunne tai ikäviä viestejä vastapuolelta.

Tapaaminen hotellissa - ei kerrota kenellekään

Kivisen mukaan nuoret suostuvat tapaamaan nettideittinsä ensimmäisen kerran jopa tekijän kotona.

– Tekijä hakee tytön juna-asemalta autollaan ja vie kotiinsa. Tavallisempi tapaamispaikka on hotelli. Kaikki eivät halua viedä uhrejaan kotiinsa.

– Vaikka tapaaminen on julkisella paikalla, niin siitä huolimatta nuoret eivät peräänny, vaikka näkevät miehen olevan vanhempi. Nuoret eivät ehkä uskalla jättää asiaa siihen tai he ovat kokeilunhaluisia. Toisaalta he ovat kertoneet katsoneensa jutun loppuun, kun kerran leikkiin ryhtyivät.

Kivisen mukaan treffeistä ei kerrota vanhemmille, mutta ei myöskään kavereille.

– Treffit pidetään omana tietona ja rikoksen tapahduttua asia tulee muille läheisille täytenä yllätyksenä.

Seksiin ei pakoteta

Kivisen mukaan näissä rikoksissa on vain harvoin pakottamista tai väkivaltaa.

– Nuoret saavat vastineeksi haluamaansa huomiota, tavaraa tai rahaa seksistä. Uhrien joukossa on koulukiusattuja tai sijoitettuja lapsia, mutta myös normiperheen nuoria. Tekijät osaavat kehua tyttöjen ulkonäköä ja harrastuksia. Tämä hivelee nuorten itsetuntoa. Miehet ovat hyviä manipuloijia. 

– Tavallisesti nuorilla on useita profiileita eri palstoilla kuten myös tekijöillä. Vanhempien onkin mahdoton valvoa kaikkea, mitä nuori tekee ja ketä tapaa.

Kivinen muistuttaa, että kuka vain voi ilmoittaa poliisille nuoreen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, vaikka uhri ei itse uskalla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.