Mainos

Nuorten masennus melko tavallista

Nuorten vakavan masennuksen hoitoa tulisi tehostaa. Linnea Haarasillan väitöstutkimuksen mukaan 15-19-vuotiaista nuorista reilut viisi prosenttia ja 20-24-vuotiaista nuorista aikuisista lähes joka kymmenes kärsii vakavasta masennuksesta.

Väitöksessä tutkittiin noin tuhannen 15-24-vuotiaan terveyttä vakavan masennuksen, depressioon liittyvän alkoholin ja tupakan käytön, muiden sairauksien sekä terveyspalvelujen käytön osalta. Väitöksestä käy ilmi, että suurin osa masentuneista nuorista koki, että masennus vaikuttaa selvästi heidän toimintakykyynsä.

-Pitkäaikaissairauksien, kuten astman ja allergioiden, ja depression todettiin esiintyvän yhdessä. Depressiosta kärsivät nuoret raportoivat enemmän koulupoissaoloja ja kokivat terveydentilansa useammin alentuneeksi kuin ei-masentuneet nuoret, väitöksessä todetaan. Masentuneet nuoret käyttivät niin ikään tavallista runsaammin alkoholia, tupakoivat sekä harrastivat vähemmän liikuntaa.

Enemmistö masentuneista nuorista ei kuitenkaan herkästi hae apua mielenterveysongelmiinsa. Vain joka viides masennusdiagnoosin saaneista nuorista oli käyttänyt terveyspalveluja depressionsa vuoksi. Masennuslääkitystä puolestaan söi vajaat 15 prosenttia terveyspalveluja käyttäneistä nuorista.

Väittelijä vetoaakin esimerkiksi kouluterveydenhuoltoon, jotta nämä niin sanotut matalan kynnyksen tutkimus- ja hoitopaikat tunnistaisivat nuorten mielenterveysongelmat ajoissa. Aikuisiän terveyteen ongelmien havaitsemisella varhaisessa vaiheessa on huomattava merkitys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.