Mainos

Nuorten lukuinto vähentynyt

Kirjastoväkeä huolestuttaa nuorten lainaajien kato kirjastoista. Vaikka valtakunnallisesta tilastoinnista on luovuttu, Oulussa seurataan tilannetta tarkasti. Selvää miinusta on nähtävissä. Myös muualta maasta löytyy kirjastoja, missä nuorten lainaukset ovat romahtaneet jopa puoleen. Näin mm. Juvalla. Vaikka monet lapset suorastaan ahmivat kirjoja Juvan kirjastosta, on nuorissa lainaajissa käynyt kato.

-Noin kahden, kolmen vuoden tilastoissa näkyy 10 000 lainan vähennys ja sen on aika radikaali, kirjastonhoitaja Päivi Lehmusvuori Juvan kirjastosta sanoo. Syyt ovat monet, kertoo Lehmusvuori.

-Kirjastojen resurssit ovat pienentyneet, eli on ostettu vähemmän kirjoja. Kouluissa on keskitytty tietotekniikan rakentamiseen. Markkinoille on tullut voimakkaasti sekä videot että multimediat. Netti on tullut voimakkaaasti viimeisen viiden vuoden aikana ja ne ryöstävät nuorten aikaa, kilpailevat siitä. Niinpa myös kirjastoon piipahtavat nuoret tapaa useimmiten nettinurkkauksesta.

Oulun läänissä tehdyn seurannan mukaan nuorten kirjalainat ovat vähentyneet kolmessa vuodessa kymmenisen prosenttia. Pian Oulussa alkavalta nuorten lukudiplomiprojektilta odotetaan paljon. Parin vuoden takaista Tuttemui-lukukilpailua pohjoisesta Juvalle muuttanut kirjastonjohtaja kehuu menestykseksi.

-Me saatiin Oulun läänissä 10 000 lasta lukemaan 7 miljoonaa sivua kaunokirjallisuutta. Se oli aika huikee juttu.

Nuorten lukutalkoissa tarvitaan kirjastoväen mielestä niin kotien, koulujen kuin päättäjien tuki.
-Kannattaa miettiä, mikä lukutaidon merkitys yhteiskunnallisessa kehityksessä on ylipäätään ja mikä merkitys sillä on alueellisen kehityksen kannalta. -Kannattaa ajatella kirjastoja paikkana, johon kannattaa resurssoida, sanoo Lehmusvuori.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.