Mainos

Nuorten klamydiatapaukset lisääntyneet

Nuorten klamydia-tapaukset ovat yleistyneet vuosi vuodelta. Erityisen synkkiä tautitilastot ovat näin kesän jälkeen. Huolestuttavalle kehitykselle löytyy yksi selvä syy: kondomin käyttö on vähentynyt selkeästi.

- Klamydia tarttuu aika helposti ja se on aika oireeton. Siksi tartuttaja ei tiedä tartuttavansa sitä eteenpäin ja oireettomana se saattaa levitä suojaamattomassa yhdynnässä, summaa sairaanhoitaja Marjaana Leinonen Tampereen kaupungin sukupuolitautien poliklinikalla.

Selkeitä kävijäpiikkejä sukupuolitautien poliklinikalle tulee erilaisten kesäfestareiden jälkeen. Syynä tutkimuksissa käyntiin on yhä useammin käyttämättä jäänyt kondomi. Tampereella pelkästään heinä-elokuussa todettujen klamydiatapausten määrä on noussut viime vuodesta kolmen prosenttiyksikön verran. Koko maan klamydiamäärät noudattelevat samaa nousujohteista linjaa.

- Olen huomannut, että kondomin käyttö on vähentynyt. Naiset käyttävät pillereitä ja silloin ajatellaan, että kondomin tarvetta ei ole. Raskaus on silloin hyvin ehkästy, mutta ei sukupuolitauteja. Lisäksi välinpitämättömyys on lisääntynyt. Tietysti alkoholilla on monesti osuutta asiaan. Ja varsinkin nuorien kohdalla kondomin käyttöä ei ole harjoiteltu ja usein kondomia ei ole ollenkaan. Aika paljon on myös niitä tapauksia, joissa minkäänlaista ehkäsyä ei ole ollut.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 01.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.