Nuorten aikuisten ehkäisevä hammashoito vajaata

Hammaslääkärit eivät aina noudata suositeltavia hoitokäytäntöjä. Tervesuiset saavat keskimäärin enemmän ehkäisevää hoitoa kuin huonosta suun terveydestä kärsivät, ilmenee hammaslääket.lis. Sari Helmisen tänään tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Hammaslääkäri

Helminen kehitti mallin, jolla voidaan saada tietoa hammaslääkärien hoitovalinnoista ja hoidon laadusta. Tutkimuksessa oli mukana vuosina 1966-71 syntyneitä nuoria aikuisia sekä vuosina 1981-82 syntyneitä koululaisia. Tutkimuksen mukaan koululaiset saivat enemmän ehkäisevää hoitoa kuin nuoret aikuiset, joista jopa neljännes jäi kokonaan sitä ilman.

Hammaslääkärien oma käsitys hoitokäytännöistään on lähempänä suosituksia kuin mitä potilasasiakirjat kertovat. Tämä saattaa Helmisen mukaan johtua myös siitä, että hammaslääkärit eivät kirjaa potilaskortiin kaikkia tekemisiään. Helmisen mielestä tutkimus osoittaa, että pelkät viranomaisohjeet ja hoitosuositukset eivät yksin riitä varmistamaan yksilöllistä hyvää hoitoa, vaan hammaslääkärien pitäisi itse arvioida omia ratkaisujaan jatkuvasti. Puutteita havaittiin sekä mies- että naishammaslääkärien hoitokäytännöissä valmistumisvuodesta riippumatta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat