Nuorten ahdistelu erittäin yleistä

Tyttöä huoritellaan ja poikaa homotellaan koulun pihalla. Aikuinen puhuu murrosikäiselle tämän rinnoista ja houkuttelee katsomaan pornoa. Nuori antaa kosketella intiimejä alueitaan vastentahtoisesti tai hänet raiskataan kotibileissä.

Edellä kuvatussa on kyse seksuaalisesta kaltoinkohtelusta, joka on asiantuntijoiden mielestä luultua yleisempää. Väestöliiton mukaan kahdeksasluokkalaisista tytöistä joka neljäs ja pojista joka viides kertoo kokeneensa vähintään ehdottelun tasoista seksuaalista häirintää.

- Sellaiset puskaraiskaukset ovat harvinaisia. Tyypillisesti kaltoinkohtelu on kaikkea sopimattoman puheen ja seksiin pakottamisen välillä, sanoo perheneuvoja Salla Hyvärinen Väestöliitosta.

Nuorelle seksuaalisen häirinnän tai hyväksikäyttörikoksen uhriksi joutuminen on vaikea paikka. Teko loukkaa henkisesti ja fyysisesti sekä vaikeuttaa kehitystä. Lähes aina uhri tuntee häpeää ja syyttää tapahtuneesta itseään.

Tytöt saattavat järkeillä, etteivät huutaneet kyllin kovaa tai sanoneet tarpeeksi tarmokkaasti "ei". Pojille on erityisen hankalaa myöntää, että he ovat joutuneet uhriksi. Joissakin tapauksissa pojat kieltävät tapahtuneen, vaikka ovat nähneet kuvatallenteen siitä.

- Pojille on tyypillistä ajatella, että olisi pitänyt pystyä pitämään puolensa. Usein heihin kohdistuvat tapaukset tulevat ilmi vasta poliisin paljastavissa tutkimuksissa, sanoo seksuaaliterapeutti Maaret Kallio.

Oikeudenkäynti koettelee lapsen oikeustajua

Väestöliiton "Eikö se kuulu kenellekään" -kirja julkaistiin huhtikuun lopussa Helsingissä. Teoksessa pureudutaan seksuaaliseen kaltoinkohteluun uhrien, ammattilaisten ja vanhempien näkökulmista. Kirjoittajat käsittelevät myös uhriksi joutuneiden lasten ja nuorten asemaa seksuaalirikosoikeudenkäynneissä.

Gynekologi Pirkko Brusilan mukaan oikeusprosessi voi olla uhrille traumaattinen kokemus, koska kipeät asiat joudutaan käymään läpi julkisesti, joskus retostellenkin. Nuorelle voi olla myös vaikea käsittää ja hyväksyä se, ettei tekijän tarvitse lain mukaan puhua oikeudessa totta.

- Olen ollut mukana ihan karseissa farsseissa. Pahimmillaan puolustusasianajaja hyökkää uhria vastaan hyvin nöyryyttävästi, suorastaan häpäisevästi ja mitätöi kaiken, koska se kuuluu tähän oikeuslaitosteatteriin.

Brusila peräänkuuluttaakin tuomareita pitämään huolta, että heidän oikeussaleissaan käyttäydytään kunnioittavasti ja asiallisesti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat