Mainos

Nuorten äänet ratkaisevia presidentinvaaleissa

Nuoret olivat presidentinvaalien ratkaisijoita naisten ja kaupungissa asuvien lisäksi, ilmenee Suomen Gallupin tutkimuksesta. Keskiviikkona presidentin virkaan astuva Tarja Halonen sai 18-30 -vuotiailta nuorilta 59 prosentin kannatuksen vaalien toisella kierroksella. Ensimmäisellä kierroksella kannatus oli 38 prosenttia.

Esko Ahon kannatus 18-30 -vuotiaiden keskuudessa oli vaalien toisella kierroksella 41 prosenttia ja ensimmäisellä kierroksella 31 prosenttia. Toisella kierroksella 18-30 -vuotiaista äänioikeuttaan käytti 72 prosenttia. Nuoret pitivät presidenttiehdokkaiden meriiteistä tärkeimpinä kokemusta kansainvälisistä tehtävistä ja ulkopolitiikasta. Tärkeinä pidettiin myös ehdokkaiden edustavuutta, tyylikkyyttä ja kielitaitoa. Ahoa äänestäneet nuoret korostivat muita enemmän ehdokkaan yksityiselämän nuhteettomuutta.

Nuoret naiset Halosen kannattajia

Nuoret naiset kannattivat tutkimuksen mukaan Halosta selvästi enemmän kuin nuoret miehet. Naisista 73 prosenttia antoi tukensa Haloselle. Nuorista miehistä Halosta tuki 43 prosenttia. Erityisen vahvaa Halosen kannatus oli pääkaupunkiseudulla, jossa hän sai kaikkien nuorten äänistä 75 prosenttia. Aho puolestaan sai Pohjois-Suomessa enemmistön myös nuorten äänistä. Aho ja Halonen olivat nuorten kaksi pääsuosikkia jo vaalien ensimmäisellä kierroksella. Heidi Hautala nousi nuorten keskuudessa ensimmäisellä kierroksella selvästi suositummaksi kuin vanhempien äänestäjien keskuudessa. Nuorten ehdokasvalinnoissa vaikutti se, samaistuivatko he vapaamieliseen vai konservatiiviseen arvomaailmaan. Tulosten perusteella useimmat nuoret arvostivat yhteiskunnallista moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Gallupit eivät ohjanneet

Kyselyn mukaan vaaligallupit eivät ohjanneet merkittävästi äänestyskäyttäytymistä, vaan ehdokkaiden persoona ja ammatillinen osaaminen olivat tärkeämpiä nuorille äänestäjille. Eniten tietoa vaaleihin liittyvistä asioista nuoret saivat television uutis- ja ajankohtaisohjelmista. Toisella sijalla olivat sanomalehtien uutis- ja ajankohtaisjutut. Kolmanneksi eniten vaikuttivat ehdokkaiden vaalikampanjat.

Kyselyn mukaan 83 prosenttia nuorista piti velvollisuutenaan äänestää presidentinvaaleissa. Seuraavissa kunnallisvaaleissa ilmoitti äänestävänsä kuitenkin vain 38 prosenttia nuorista. Kyselyssä mitattiin myös nuorten puoluekannatusta. Sen mukaan kokoomus on 18-30 -vuotiaiden nuorten keskuudessa suosituin puolue. Lähes yhtä suosittuina nuoret pitivät SDP:tä, keskustaa ja Vihreää Liittoa. Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan Suomen Gallupilla teettämään kyselyyn osallistui yhteensä 1003 18-30 -vuotiasta suomalaisnuorta. Haastattelut tehtiin presidentinvaalien ensimmäisen ja toisen kierroksen välissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.