Nuorisobarometri: "Äänestäminen ei hyödytä minua"

Nuorten mielestä äänestäminen ja toimiminen nuorisovaltuustoissa tai järjestöissä ovat tehokkaimpia tapoja vaikuttaa asioihin.

Silti äänestäminen on nuorten ikäryhmissä vähäistä, samoin järjestöaktiivisuus. Vähäistä äänestysintoa selittää useimmiten se, ettei nuori löydä itselleen sopivaa ehdokasta.

Tuore nuorisobarometri kertoo, että aktiivisemmin nuoret vaikuttavat asioihin ostopäätöksillään, antamalla palautetta palveluista ja allekirjoittamalla aloitteita.

Itselle tärkeät asiat

Eniten nuoria innostaa vaikuttaamaan se, että voi edistää itselle tärkeää asiaa tai yhteistä hyvää. Myös sosiaalisuus ja hauskanpito motivoivat.

Osallistumattomuuttaan nuoret perustelevat muun muassa ajan puutteella ja sillä, että heitä ei ole pyydetty mukaan toimintaan.

Joka viides kyselyyn vastannut kertoo, ettei hänellä ole mitään sellaista asiaa, minkä puolesta haluasi vaikuttaa.

 - On se hurjan iso osuus, kuulostaa kyyniseltä, pohtii tilastotutkija Sami Myllyniemi Nuorisotutkimusverkostosta.

Tähän ryhmään kuuluvat ovat usein alle 20-vuotiaita poikia.

Toisaalta osa nuorista on hyvinkin aktiivisia, Myllyniemi puhuu "vaikuttamisen moniottelijoista". Heissä on enemmän nuoria naisia.

Ehdokasta vaikea löytää

Tärkein syy jättää äänestämättä viime kunnallisvaaleissa oli vaikeus löytää itselle sopiva ehdokas.

- Tämä voisi tulevaisuudessa kannustaa puolueita rekrytoimaan nuoria ehdokkaita, sanoo Myllyniemi.

Äänestämättä jättämistä perustellaan aiempaa enemmän sillä, että ei vain viitsi käydä äänestämässä tai sillä, että siitä ei ole mitään hyötyä itselle.

Tutkija arvioi, että poliittinen järjestelmä ei onnistu puhuttelemaan nuoria heidän omalla kielellään.

- Se ei tarjoa nuorille sopivaa vaikutuskanavaa.

Nuorista naisista 33 prosenttia ja miehistä 28 prosenttia kokee pyrkineensä vaikuttamaan yhteiskuntaan viimeisen vuoden aikana, alle 20-vuotiaista vain joka viides.

Työ koetaan tärkeäksi

Tutkimuksessa kysyttiin myös nuorten asenteista työelämään: työhalut eivät ole ainakaan laskemassa, vaan työtä pidetään merkityksellisenä.

Nuorisobarometri tutkii 15-29-vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten arvoja ja asenteita. Vuoden 2013 barometri perustuu 1903:n nuoren puhelinhaastatteluun. Teemana oli tällä kertaa osallisuus ja vaikuttaminen.

Tutkimuksen tekivät Nuorisotutkimusverkosto ja Nuorisoasiain neuvottelukunta. 

Lue myös:

    Uusimmat