Mainos

"Nuoriso ei saa joutua maksumieheksi"

Ikäsyrjintä on suomalaisessa työelämässä vakava ongelma, toteaa SuomiAreena-tapahtumassa puhunut Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin puheenjohtaja Hanna-Mari Manninen.

- Se on ongelma monelle eri ryhmälle. Nuorille se näyttäytyy muun muassa sellaisina aloitteina kuten palkka-ale tai irtisanomisjärjestyksen muuttaminen niin, että nuoret ehkä irtisanottaisiin ensimmäisenä.

Mannisen mukaan ongelmaan olisi puututtava nopeasti, jotta se ei pahene entisestään.

- Se onnistuu vain hakemalla yhdenvertaisia ratkaisuja. Muun muassa työuraa pidentäviä ratkaisut pitäisi lähteä jo nuoresta ja päättyä eläkeikää, tai ehkä siitä vielä hieman pidemmällekin. Eli haetaan sellaisia joustavia ratkaisuja jotka sopii jokaiseen elämänvaiheeseen ja kohtelee kaikkia tasapuolisesti.

Ongelmat kiteytyvät suurilta osin Mannisen mukaan eläkejärjestelmään. Hän pitää tärkeänä, että nuori sukupolvi ei joudu yksin maksumieheksi.

- Suurten ikäluokkien pitäisi osallistua kustannuksiin jo siinä vaiheessa, kun he vielä ovat työelämässä. Ettei nuori ja pieni ikäpolvi, joka tällä hetkellä kärsii muun muassa nuorisotyöttömyydestä jo kovasti joudu maksumieheksi. Pitäisi huolehtia siitä, että heille ei tule liian isoa taakkaa.

Mannisen mukaan ei pidä liikaa keskittyä vain nuorison työllistymiseen, vaan muistettava myös vanhempien ikäluokkien kohtelu. Hänen mukaansa jo eläkkeelle siirtyneet voisivat palata halutessaan joustavasti töihin.

- Olemme kyllä huolissamme, että esimerkiksi 50- ja 60-vuotiaat naiset eivät tunnu löytävän töitä. Eli se on iso ongelma meille kaikille. Samalla kun haluamme, että nuoret pääsevät töihin ajoissa, emme käännä selkäämme myöskään muille.

Manninen muistuttaa, että työhyvinvointi on ratkaisu moneen ongelmaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.