Mainos

Nuorille ja naisille ääniä seurakuntavaaleissa

Nuoria äänestettiin huomattavan paljon seurakuntavaaleissa. Myös naiset saivat luottamustoimia aiempaa enemmän.

Alle 30-vuotiaita kansalaisia valittiin seurakuntien luottamustehtäviin näissä vaaleissa jo lähes kymmenen prosenttia.

Suoraa vertailua edellisistä vaaleista ei ole olemassa, sillä nyt tulokseen vaikutti nuorten oma seurakuntavaalikampanja. Silloinen opiskelijoiden kolmen prosentin osuus kuitenkin antaa kuvan nyt tapahtuneesta muutoksesta.

Politiikka ei edelleenkään lyönyt läpi seurakuntavaaleissa. Helsingissä yhteiseen valtuustoon valittiin vain muutama avoimesti poliittisilta listoilta: kolme sosiaalidemokraattia, yksi kokoomuslainen ja yksi keskustalainen. Erilaisilta yhdistelmälistoilta toki valittiin valtuutettuja, joilla on selkeä poliittinen suunta.

Koko seurakuntavaalien äänestysprosentti nousi 14:ään eli vain joitain prosentin kymmenysosia edellisvaaleja suuremmaksi.

Äänestysvilkkaus kuitenkin vaihteli suuresti. Esimerkiksi Espoossa äänestettiin kaksi kertaa aiempaa vilkkaammin. Helsingissä äänestysprosentti nousi vajaan prosentin, mutta Kajaanissa lähes kolme ja puoli prosenttia.

Yhteisessä kirkkovaltuustossa on nyt ensi kertaa historiassa naisenemmistö. Naisia on 49 ja miehiä 42. Keikaus on vielä suurempi suomenkielisissä seurakuntaneuvostoissa, joissa naisten osuus kasvoi 146:sta 169:ään miesten osuuden supistuessa 132:sta 109:ään.

Pääkaupungissa naisenemmistö hallitsee muualla paitsi Roihuvuoressa, Vartiokylässä ja Taivallahdessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.