Mainos

Nuorille huonoja työsopimuksia Ruotsissa

Yhä useammat Ruotsin nuoret joutuvat allekirjoittamaan kohtuuttomia ja pätemättömiä työsopimuksia saadakseen työpaikan, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Vaatimukset ylityöstä ilman korvausta, kohtuuttomat salassapitovaatimukset korkeine vahingonkorvauksineen eivät ole harvinaisia kuten eivät myöskään monivuotiset kiellot siirtyä kilpailijan palvelukseen. Pätemättömät ja kohtuuttomat työsopimukset ovat selvästi lisääntyneet kahden viime vuoden aikana, sanoo Svenska Dagbladet -lehden mukaan Ruotsin Kaupan toimihenkilöliitto (HTF) tarkastettuaan 20 työsopimusta Tukholman alueella.

Sopimuksissa saattaa olla mm. kilpailupykäliä, joiden mukaan työntekijä ei saa mennä kilpailevan yrityksen palvelukseen moneen vuoteen työsuhteen päättytyä. Myös pitkälle menevät ja ajallisesti rajoittamattomat salassapitovelvollisuudet ovat yleistymässä. Sopimukset saattavat myös sisältää irtisanomisen mahdollistavia ehtoja, jotka eivät perustu työlainsäädäntöön. Työntekijä saattaa työpaikan saadakseen joutua luopumaan mahdollisuudesta ylityökorvauksiin tai vakuuttamaan, ettei hän kuulu ammattiliittoon.

Tällaisia työsopimuksia on eniten vähittäiskaupan, puhelinmyynnin ja tietokonealan pienyrityksissä, sanoo Ruotsin Kaupan toimihenkilöliitto.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.