Mainos

Nuorilla virheelliset käsitykset ikäistensä juomatavoista

Nuoret uskovat ikätovereidensa juovan useammin ja enemmän kuin he itse juovat. Nuorten juomakäsityksiä selvittäneen tutkijan mukaan alkoholivalistuksessa olisi kehittämisen varaa.

Nuorilla on harhakuvitelmia ikätovereidensa juomistavoista. Valtaosa nuorista luulee muiden käyttävän alkoholia enemmän ja useammin kuin he itse käyttävät. Alkoholia silloin tällöin maistelevat arvelevat muiden juovan usein, vaikka todellisuudessa kavereiden juomakerrat voivat olla harvalukuisia.

Esimerkiksi 14-vuotiaat tytöt uskovat noin kolmanneksen ikäisistään juovan itsensä humalaan, kun todellisuudessa humalajuojia on noin yhdeksän prosenttia.

Nuorten juomiskäsityksiä tutkinut Tomi Lintonen Tampereen yliopistosta uskoo, että käsityksillä alkoholinkäytöstä voi olla suuri merkitys nuorten miettiessä juomatapojaan jatkossa. Alkoholivalistuksessa olisi Lintosen mukaan kehittämisen varaa.

- Ehkä liikkeelle voisi lähteä vaikka ajatuksesta "Ei ne muutkaan oikeasti vedä aina lärvejä", Lintonen sanoo.

Lintonen epäilee, että aikuisten lisääntyvä puhuminen alkoholin iloista ja alkoholin näkyvyyden kasvu voivat yllyttää nuoria juomaan tehokkaammin kuin viinan hinnan aleneminen. Lintosta huolestuttaa, että nuoret saavat mietoja alkoholijuomia lähes esteettömästi kaupoista ja kioskeista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.