Mainos

Nuoria ravintolatyöntekijöitä kyykytetään usein

Lakisääteisiä työaikoja noudatetaan nuorisovaltaisella ravintola-alalla huonosti. Myös työilmapiiri on usein kehno.

Ravintoloiden työntekijöiden oikeuksia poljetaan pahoin. Palvelualojen ammattiliiton palvelupuhelimeen tulee sata soittoa kuukaudessa, joissa valitetaan kiusaamisesta ja työntekijöiden oikeuksien loukkaamisesta.

Kyykytystä tapahtuu erityisesti nuorisovaltaisilla työpaikoilla, koska harva nuori kuuluu liittoon ja vaihtuvuus alalla on suuri. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun McDonaldsilla työntekijöiden vaihtuvuus on henkilöstöjohtaja Jenni Kosonen mukaan 40-50 prosentin luokkaa.

Myös lakisääteisiä työaikoja noudatetaan ravintola-alalla huonosti. PAMin mukaan meno on holtitonta niin isoissa ketjuissa kuin pienissä ravintoloissakin. Määräaikaisia ja free-työntekijöitä pidetään pelon ilmapiirissä, sillä työt jatkuvat vain jos on aina tavoitettavissa.

- Sitten jos työntekijä ei ole nöyrä, häntä ei kutsuta töihin. Pahimmillaan se johtaa siihen, että ihmiset menevät jopa kännykän kanssa vessaan, koska he pelkäävät, että työnantajan edustaja soittaa ja pyytää töihin. Ja jos ei nyt heti vastaa kännykkään, niin voi olla, että 3-4 viikkoon ei soiteta, kertoo Ojanen.

Ojanen kertoo, että esimerkiksi McDonaldsilla on työntekijän harjoitteluaika 300 tuntia, jolloin palkka on normaalia alhaisempi. - Aika pitkään saa hampurilaisen paistoa opetella, Ojanen sivaltaa.

Huono työilmapiiri ahdisti

Maija Nauha ja Tommi Mäki eivät boikotoi entistä työnantajaansa, vaikka ovatkin juuri irtisanoutuneet McDonaldsin 3200 työntekijän rivistä. Samasta työpaikasta on kolmen viikon aikana lähtenyt neljä vuropäällikköä ja useita perusduunaireita.Vajaan kolmen vuoden työrupeama päättyi stressiin ja sairaslomaan, pahaan oloon ja pettymykseen.

- En oikeastaan muista kuulleeni positiivista sanaa meidän päällikkömme suusta, valitettavasti. Se on tosi ikävää, eihän sitä jaksa. Mulle henkilökohtaisesti sanottiin suoraan, että te ette osaa kukaan täällä yhtään mitään, vuodattaa kolmen vuoden työsuhteen jälkeen irtisanoutunut Tommi Mäki.

Työvuorolistassa saattoi olla yövuoron jälkeen aamuvuoro ja sairasloman tai lomarahojen perään sai kerjätä. Tytöttely tuntui Maija Nauhan mielestä pahalta.

- Se tuntui ihan kamalalta. Minusta tuntui, että toinen on joku opettaja ja minä joku alakoululainen tyyliin "kuulepas nyt Maija, ei noin saa tehdä."

McDonalds lupaa puuttua epäkohtiin

Tämä tapaus kulkeutui vasta nyt henkilöstöhallinnon korviin. Henkilöstöpäällikkö Jenni Kosonen McDonald's Oysta sanoo, että täytyy selvittää onko kyse virheestä, inhimillisestä erehdyksestä vai tarvitsevatko ihmiset lisäkoulutusta. Joka tapauksessa asiasta otetaan opiksi ja se varmasti selvitetään.

Nauha ja Mäki jäävät entiseltä työpaikaltaan kaipaamaan kivoja työkavereita ja ehkä vähän hampurilaisiakin.

- Kyllähän tämä täällä tiskin tällä puolen maistuu edelleen aivan loistavalle, sanoo hampurilaista haukkaava Nauha.

(Tanja Huutonen/MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.