Nuoria mietityttää kesätyössä eniten palkka

Kesätyöntekijöitä mietityttää eniten palkka. SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteisen Kesäduunari-infon mukaan eniten kysymyksiä on nyt – työsopimusten allekirjoitusaikana – aiheuttanut palkka-asiat ja koeajat.

Silti nuoret itse kokevat, että työsopimusasiat ovat hallussa.

– Kyllä ne pitkälti on hallussa. Koulussa niitä sen verran käsitellään, varsinkin jos on käynyt lukiossa nämä yhteiskuntaopin- ja muut kurssit niin kyllä ne tulee loogisesti ja automaattisesti, uskoo Kallion lukiota käyvä Helmi Turunen.

SAK:n mukaan viime vuonna kymmenesosalla kesäduunari-infoon soittajista ei ollut kirjallista työsopimusta.

Helsingin Kallion lukiolaiset Niklas Baarman, Helmi Turunen ja Eetu Ollila pitävät työsopimusta itsestäänselvänä.

– En missään nimessä ottaisi edes vastaan kesätyöpaikkaa ilman kirjallista sopimusta. Siinä olisi mukana muuten aikamoiset riskit, ja itse en ainakaan halua olla tilanteessa, missä palkka työstäni jäisi saamatta, Ollila toteaa.

– Ehkä se on tavallaan monella nuorella kanssa omaa harkitsemattomuutta jos ei kirjoita työsopimusta. Siellä voi olla ajatus siitä, että kun mä tarvitsen nyt niin kipeästi rahaa, niin sitten tavallaan myy itsensä turhan halvalla ja esimerkiksi allekirjoittaa huonon työsopimuksen, Baarman kuvailee.

Pelisäännöt on nuorten mukaan myös työnantajapuolella selvät.

– Kyllä ne on, mutta itse olen huomannut, että jos olen työpaikan nuorin, niin helposti vanhemmat työntekijät teettää niitä niin sanotusti huonompia työtehtäviä sitten minulla, lukion ensimmäistä vuotta opiskeleva Ollila kertoo.

Nuoret tietävät hyvin myös omat velvollisuutensa.

– Työpaikan sääntöjä pitää noudattaa, pitää käyttäytyä asiallisesti ja työaikoija pitää noudattaa. Työnantajan pitää taas huolehtia, että työntekijän oikeudet toteutuvat ja että työsopimuksessa ei ole epäselvyyksiä, Turunen luettelee.

Töitä ei riitä kaikille

Niklas Baarmanilla ja Helmi Turusella on onni matkassa, kesä kuluu töissä heti kesäkuun alusta lähtien. Kymmenettuhannet muutkin kesätyöntekijät aloittavat urakkansa perinteisesti heti kesäkuussa. 

– Hain muutamaan paikkaan kesää varten. Katsoin mol.fi-sivuilta, että tuolla olisi kiinnostava paikka ja hain sitä. Sieltä soitetttiin parin viikon kuluttua, että tuletko haastatteluun. Minulla töiden saaminen ei ollut tänä vuonna mikään hirveä ongelma, Baarman kertoo.

– En saanut viime kesänä töitä, joten menin vapaaehtoiseksi tällaiseen nuorisotoiminnan kesäleirille. Tänä kesänä hain samaan paikkaan uudelleen, niin sain paikan, koska olin osoittanut jo viime kesänä vapaaehtoisena osaamiseni, Helmi Turunen kuvailee.

Baarman myöntää, että aikaisemmalla työkokemuksella on aina merkitystä työnhaussa.

– Kun on aikaisempaa työkokemusta ja on vielä täysikäinen ajokortilla, niin se helpottaa hirveästi.

Työtä ei aina kaikille nuorille löydy aiemmasta työkokemuksesta huolimatta. Eetu Ollilla aloitti työnhaun jo viime joulukuussa ja laskelee tehneensä kymmeniä hakemuksia, ehkä jopa sata.

– Tällä hetkellä en ole vielä saanut työpaikkaa. Odottelen vielä jos joku paikka vastaisi. Huomaan, että taloudellinen tilanne vaikuttaa. Todella monet yritykset, jotka ovat aikaisempina vuosina pystyneet palkkaamaan nimenomaan alaikäisiäkin työntekijöitä, niin eivät tänä vuonna pysty ottamaan yhtään ekstratyövoimaa.

– Kyllä minäkin olen huomannut, että töiden saaminen on vaikeaa tänä vuonna. Moni on ihan kateellinen niille, joilla työpaikka on. Toki työpaikasta saa onnittelujakin, mutta selvää on, että kaikilla niitä töitä ei vielä ole, Turunen kertoo.

SAK:n keväisen kyselyn mukaan yli neljännekselle työpaikoista ei palkata tänä kesänä lainkaan kesätyöntekijöitä, joten moni nuori etsii vielä kesätyötä samalla tavalla kuin Ollila.

Kesäduunari-info neuvoo nuorten kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Maksuton palvelu on kerännyt viime kesinä yli 500 yhteydenottoa.

 

Lue myös:

    Uusimmat