Mainos

Nuoria houkutellaan kuntiin töihin kampanjan avulla

Kuntatyö 2010- kampanjalla varaudutaan ammattitaitoisesta työvoimasta kilpailemiseen eläköitymisen kiihtyessä. Erityisesti hoiva-ala tarvitsee työntekijöitä.

Nuorilla on melko hatara käsitys kunnasta työnantajana. Kuntatyö nähdään usein vain harmaapukuisten hallintoherrojen fläppisulkeisina kunnantalolla. Nuorten tietomäärää kasvattaa Kuntatyö 2010 -kampanja, joka kertoo, että kunnat ovat houkuttelevia ja kilpailukykyisiä työpaikkoja.

Tämän syksyn aikana Kuntatyö 2010 -kampanjan työntekijät ovat kiertäneet kymmenissä kouluissa ja yliopistoissa kertomassa opiskelijoille kunta-alasta työpaikkana.

-Monet nuoret ilmoittavat haluavansa opettamaan tai hoitoalalle, mutta eivät kunnalle töihin. Yleinen käsitys on, että yksityisellä puolella tienaa paremmin, mutta se ei nykyään enää pidä paikkaansa. Joskus nuoret eivät yksinkertaisesti tiedä, että esimerkiksi peruskoulun opettaja tai terveyskeskuslääkäri on kunnan palkkalistoilla, kertoo kampanjassa mukana oleva apulaisneuvottelupäällikkö Pirkko Leivo Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta.

Kampanjalla halutaan muistuttaa myös kuntien vastuullisuudesta työnantajina. Kunnat ovat ankeinakin vuosina palkanneet väkeä vakinaisiin töihin, eikä tälle suuntaukselle näy äkillistä loppua. Viime vuonna kuntien henkilöstöstä 73 prosenttia oli vakituisia. Vuonna 2010 vakinaista väkeä ennustetaan olevan 76 prosenttia. Kuntien imagoa on nostanut lisäksi se, etteivät ne ole kireässäkään taloustilanteessa juuri turvautuneet irtisanomisiin taloudellis-tuotannollisista syistä. Tänä vuonna irtisanottujen määrä kunnissa jäänee 0,02 prosenttiin koko henkilöstömäärästä.

Hoivapuoli kaipaa nuorta verta

Suomen kunnissa on töissä reilut 420 000 ihmistä. Suurin kuntatyönantaja on Helsingin kaupunki, joka maksaa palkkaa noin 40 000 ihmiselle. Kunnan töissä olevien keski-ikä on suhteellisen korkea, noin 45 vuotta. Työvoimasta peräti 77,1 prosenttia on naisia.

Vuosikymmenen loppuun mennessä eläköitymisen vauhti kiihtyy. Keskimääräinen eläköitymisikä kunta-alalla näyttää kuitenkin olevan nousussa. Tuoreimmat tilastot näyttävät, että eläköitymisikä on noussut 58,1 vuoteen edellisvuoden 57,3 vuodesta. Yksilöllisen varhaiseläkkeen ja työttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeen määrät ovat myös hiipuneet.

Kuntatyö 2010 -kampanjan yhtenä ajatuksena on myös auttaa kuntia varautumaan uhkaavaan työvoimapulaan. Kuntien kannalta suurin ongelma on, miten saada riittävästi henkilöstöä sairaanhoitoon ja sosiaalityöhön.

Erityisesti vanhustenhuollossa saattaa olla edessä ankeat näkymät, jos nuoret eivät innostu alasta. Sairaanhoitopiirit ovat jo valitelleet pätevän sijaistyövoiman vähyyttä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana hoivatyöstä jää eläkkeelle 140 000 ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.