Nuori tekijäpolvi Lasimuseossa

Riihimäen lasimuseo esittelee kevään mittaan uuden polven ideoita. Se tietää uusia materiaaliyhdistelmiä, tekniikoita ja käyttötapoja. Kokonaisuus on paljon värikkäämpi kuin syntyisi viime vuosikymmenten suomalaisesta lasimuotoilusta. Näyttelyn järjestämisestä vastaavat Hämeen ammattikorkeakoulun lasimuotoilun kolmannen vuosikurssin oppilaat. He ovat kutsuneet mukaan kaikki ne, jotka ovat osallistuneet alan koulutukseen sen kymmenvuotisen historian aikana. Mukana on 57 nuorta taitajaa.

Uudenlaista tekniikkaa edustavat Ismo Viskarin kennot, jotka syntyvät lämmittämällä tasolasia uunissa. Ne ovat jo herättäneet huomiota Lontoossa asti. Uutta on meillä myös lasin maalaaminen käsin, kuten Riikka Vellingin lasistossa. Tuomas Ervamaa on puolestaan yhdistänyt puhallettuun kierrätyslasiin siirtokuvatekstiä.

Innovaatioihin kuuluvat myös Katja Rinkisen valaisevat teokset. Hän käyttää Karhulan tehtaiden lasikuitulankaa. Outi Savolainen on tehnyt kahdeksanmetrisen lasiveistoksen liimaamalla tasolasia.

Kuvanveistoa lähestyvät myös Juha Valkosen puhalletut teokset sekä Joni Liukkosen "kirves", jossa lasi yhdistyy puuhun, kiveen ja taottuun rautaan. Kansainvälisten kontaktien ansiosta nuoret ovat ryhtyneet valmistamaan lasista koruja. Riihimäellä on esillä ainakin Jonna Juusolan ja Maria Hännisen lasisormuksia, Tiina Ehrukaisen kaulakoruja ja Anu Vainion helmiä. Vadit, muut astiat ja maljakot ovat edelleen tyypillisintä lasimuotoilua. Niitä syntyy nuorten käsissä mitä erilaisimmilla tekniikoilla. Wetterhoffin lasikoulutuksen 10-vuotisnäyttely avautuu yleisölle huomenna ja jatkaa 4. toukokuuta asti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat