Mainos

Nuori Montenegro liittyi YK:hon

Montenegron presidentti Filip Vujanovic lupaa kunnioitusta YK:n peruskirjaa kohtaan. Entisen Serbia-Montenegron jäsenyydet kansainvälisissä elimissä siirtyvät automaattisesti Serbialle.

Vastikään itsenäistyneestä Montenegrosta tuli tänään YK:n 192. jäsenmaa. YK:n yleiskokous hyväksyi vastalauseitta Itävallan YK-suurlähettilään esityksen Montenegron valinnasta.

Valinnan jälkeen nostettiin YK:n päämajan edustalla New Yorkissa salkoon Montenegron lippu.

Montenegron presidentti Filip Vujanovic lupasi yleiskokoukselle, että Montenegro noudattaa ja kunnioittaa kaikkia YK:n peruskirjan määräyksiä.

Montenegro julistautui itsenäiseksi 3. kesäkuuta, kun yli 55 prosenttia äänestäneistä oli kansanäänestyksessä tukenut itsenäistymistä ja irtautumista Serbian ja Montenegron valtioliitosta. Montenegrossa on asukkaita 660 000 ja Serbiassa 7,5 miljoonaa.

Serbia-Montenegron perustuslaki määräsi, että valtioliitosta eroava osa menettää jäsenyytensä kansainvälisissä laitoksissa ja elimissä. Montenegro harasi ensin tätä määräystä vastaan, mutta myöntyi sitten Serbian oikeuteen seuraajavaltiona pitää entiset jäsenyydet.

Näin ollen Serbia saa valtioliitolle kuuluneet paikat Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä ja Maailmanpankissa sekä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa EBRD:ssä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja