Nuori mies virui päiviä kuolleena tukiasunnossa

Nuorehko mies ehti virua kuolleena päihteiden käyttäjille tarkoitetussa tukiasunnossa Helsingin Töölössä reilun viikon ennen kuin hänet löydettiin. Asiasta kertovat STT:lle miehen vanhemmat, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään.  

Vanhemmat kritisoivat tukiasuntoja pyörittävän Sininauhasäätiön toimintaa siitä, ettei asukkaita valvota riittävästi.  

-Huumeiden käyttö vaatii lääkäritasoista valvontaa ja henkilökuntaa, sanoo kuolleen isä Tero (nimi muutettu.) 

Tukiasuntojen ohjeissa on sovittu, että asukkaiden asunnolla voi käydä yleisavaimilla, mikäli asukasta ei ole näkynyt kolmeen vuorokauteen. 

-Sami (nimi muutettu) ehti olla kahdeksan vuorokautta kuolleena ennen kuin meidän tyttäremme meni sinne minun pyynnöstäni katsomaan, miksei miehestä mitään kuulu, eikä puhelin vastaa. 

Sininauhasäätiö selvittää asian 

 Sininauhasäätiön toiminnanjohtajalla Aarne Kiviniemellä ei ole tietoa Samin tapauksesta. Hän totesi STT:lle, että alkaa selvittää asiaa ja sitä, miten tilanteessa on toimittu. 

- Meillä on selkeä toimintamalli, miten usein asukkaan asunnossa voi ja saa käydä. Sitä rajoittaa myös laki, sillä asukkailla on vuokralaisen normaalit oikeudet. 

Kiviniemi ei pysty tässä vaiheessa tarkemmin ottamaan Samin tapaukseen kantaa, sillä yksikön vastuuhenkilöt eivät olleet viikonloppuna työvuorossa. 

Samin perhe harkitsee tekevänsä tapahtumien kulusta oman selvityspyyntönsä säätiölle. 

Viisi kuolemantapausta vuoden sisään 

 Sami ei ole ainoa, jonka tie päättyi Töölön tukiasuntoihin. Poliisin tiedossa on yhteensä viisi kuolemantapausta, jotka ovat sattuneet talossa vuoden sisällä lokakuun loppuun mennessä. 

Komisario Jere Roimu Helsingin poliisista arvioi, että luku on poikkeuksellisen suuri. 

-Viiden kuoleman sattuminen samassa talossa vuoden sisään on kyllä selvästi poikkeuksellista, kun kyseessä ei ole mikään sairaala tai hoitolaitos. 

Kiviniemi vahvistaa, että yksikössä on sattunut useampia kuolemantapauksia ja pitää niitä valitettavina. 

-Kyse on myös siitä, onko tarjottava asumispalvelu riittävä tukimuoto kaikille. Toki tässä toimintaympäristössä valitettavasti myös kuolemantapauksia tulee, mikä kertoo omaa synkkää kieltään syrjäytymisestä. 

Hän huomauttaa, että kodittomuuden ja syrjäytymisen hoito kuuluu yhteiskunnalle, sillä hädältä ei saa sulkea silmiä. 

-Suurin osa meidän asukkaistamme on elänyt hyvin toivottomissa tilanteissa ennen kuin he tulevat meille ja heillä voi olla takanaan vuosikausien syrjäytymiskierteitä. 

Paljon järjestyshäiriöitä 

Sami ehti asua tukiasunnossa joitakin kuukausia ennen kuolemaansa toukokuussa. Aluksi perhe oli tyytyväinen, kun asunto järjestyi. Käytännössä poika kuitenkin oleskeli paljon lapsuudenkodissaan. 

-Siellä on niin kova hälinä ja öisin meteliä, isä muistelee poikansa kertoneen. 

Poliisin tilastoissa kyseiseen kerrostaloon oli vuodessa kirjattu 325 tehtävää, joista valtaosa oli hälytystehtäviä. Lisäksi oli etsintätehtäviä ja jokunen valvontatehtävä.  

Isä kyseenalaistaa sen, onko järkevää asuttaa suurta määrää päihde- ja mielenterveysongelmaisia samassa talossa. 

Kiviniemi huomauttaa, että kaikkia odotuksia ei pystytä toteuttamaan, sillä yksikkö ei tarjoa varsinaisia hoitopalveluita, vaan kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti tuen asumiseen. Osa asiakkaista on muualla päihdehoitopalvelujen piirissä. 

-Ensimmäinen toimintavuosi on usein haasteellisin, sillä jo pelkästään nuorten luottamuksen saavuttaminen on hidasta.  

Lue myös:

    Uusimmat